Мнозинството в парламента освободи Валери Жаблянов от БСП от поста

...
Мнозинството в парламента освободи Валери Жаблянов от БСП от поста
Коментари Харесай

Мнозинството свали зам.-шефа на НС Валери Жаблянов

Мнозинството в Народното събрание освободи Валери Жаблянов от Българска социалистическа партия от поста заместник-председател на Народното събрание. Решението бе взето в сряда със 110 гласа " за " и 71 " срещу ". ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля " гласоподаваха " за " оставката на Жаблянов, от " Българска социалистическа партия за България " бяха " срещу ", а Движение за права и свободи не взе участие в гласуването.

Преди това водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова предизвести, че партията й ще сезира Конституционния съд и Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, в случай че бъде гласувана оставката на Жаблянов. Тя съобщи, че левицата няма да предлага различен заместител и ще изчака справедливото възобновяване на Жаблянов от Конституционен съд и от съда в Страсбург. След това депутатите от левицата напуснаха пленарната зала и отхвърлиха повече да вземат участие в разискванията на оставката, като се върнаха единствено за гласуването й.

Преди това Жаблянов разяснява, че даже Народният съд не е работил с сходни претекстове като тези, с които от ГЕРБ и " Обединени патриоти " желаят отстраняването му. Поводът ръководещите да му изискат оставката е позицията на Жаблянов, че Народният съд от 1945 година е бил “необходимо и неизбежно военновременно правораздаване “.

“Със страдание означавам, че 28 години от демократичното ръководство на България, е един проспан, пропуснат интервал за българската десница. Един интервал, в който българската десница, е подготвена във всеки миг да се фашизира, само че не и демократизира. Десетки визити в храма на международната народна власт Съединени американски щати не помогнаха да проумеете това. Съединени американски щати, с изключение на страна на капитализма, е страна на свободата, където самостоятелните права за изявление, са изведени в фетиш. Вие за десетки години демократично образование в килийните учебно заведение на демократичните институти не достигнахте до сърцето на демокрацията. Няма да приказвам за вашите когнитивни дефицити “, съобщи Жаблянов.

“Мотивите, които показа господин Кирилов, подписани от господин Цветан Цветанов, са пример на политически произвол, фактологическо малоумие и политическа беззащитност. Това откъм гърба не е Политбюро. Аз съм представител на Българската социалистическа партия и с нейната платформа и стратегия съм застанал там, а не с вашата. Това ясно ли ви е? И не можете да ми търсите сметка по тази причина и няма по какъв начин да ми търсите сметка. С сходни претекстове даже Народният съд не е работил “, сподели Жаблянов.

Той беше предпазен и от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която зааплаши от парламентарната естрада, че в случай че оставката на Жаблянов бъде гласувана, решението ще бъде обещано на Конституционния съд и Европейския съд по правата на индивида.

“Ако през днешния ден гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате в Съда по правата на индивида в Страсбург и ще получите осмата европейска присъда, който ще ви покаже, че Граждани за европейски развиване на България (ГЕРБ) е заглавие, зад което стои тирания, заличаване на всяко инакомислие, принуда към всеки друг “, съобщи Нинова.

По думите й настояването за предварително преустановяване на мандата на Валери Жаблянов е нелегално, защото не дава отговор на изискванията на правилника на Народното събрание.

Според нея желаната оставка на Жаблянов е обикновено възмездие за оставката на бишвия ръководител на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ), който се елементарни с поста в средата на ноември м.г. по гледище на Българска социалистическа партия.

Самият Главчев прикани Нинова да се засрами поради сравнението, което прави. " Уважаеми напускащи зала демократи от Българска социалистическа партия, наследници на Българска комунистическа партия, не мислех да се изричам, само че г-жо Нинова - имайте малко позор. Как може да се сравнявате вие, отстранена от зала по правилника на Народното събрание, с нелегално издадени 9155 присъди ", сподели Главчев.

" Вие казвате, че това е реванш. Да, има реванш - желаеме реабилитация на хората, които са били нелегално наказани. Това е реваншът в тази ситуация “, съобщи той.

От Движение за права и свободи показаха, че няма правни учредения за желаната оставка на Жалбянов, уточнявайки, че Движение за права и свободи ДПС осъжда Народния съд.

“Тук е мястото да напомня, че Движение за права и свободи осъжда Народния съд. Ние заявяваме изрично, че не можем да се съгласим с персоналната оценка на Валери Жаблянов. Почитаеми сътрудници, обръщам се изключително към юристите, белким забравяте, че националният представител има функционален имунитет? Този имунитет е по тази причина, с цел да може да изрича своите мнения, без значение от това дали другите са съгласни с тях или не “, разяснява Йордан Цонев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР