Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на

...
Мнозинството в Народното събрание реши за времето от откриване на
Коментари Харесай

НС реши: Излиза във ваканция по време на предизборната кампания

Мнозинството в Народното събрание реши за времето от разкриване на предизборна акция за избори за парламент до привикване на новоизбраното Народно заседание да не се организират постоянни пленарни съвещания и съвещания на комисиите.

 

Сроковете на настоящия устав ще стопират да текат като се изключи писмените отговори от членовете на държавното управление. Промените бяха подкрепени със 140 гласа от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Опозицията гласоподава " срещу ".

 

Беше отхвърлено предлагането на Българска социалистическа партия да няма съвещания, само че да се организира постоянният парламентарен надзор.

 

По време на дебатите остри възражения показаха от опозицията.

 

Според " Възраждане ",  Българска социалистическа партия и " ИТН "  предложените промени в правилника нарушават новите ремонти в Конституцията, които плануват Народното събрание да не се разпуска до избор на новите депутати.

 

Опозицията видя и опит за ограничение на гласа на опозицията.

 

Депутатът от " Възраждане " Петър Петров заяви: " Не може да с лимитират пълномощията на депутатите. Конституцията е изменена в противоположния смисъл и тези промени мята специфичен режим ".

 

От БСП поискаха по време на акцията да остане постоянният парламентарен надзор. Драгомир Стойнев настоя:

 

" Няма по какъв начин при непрекъснато настоящ орган, който ще почива, има безпокойство за преяждане с власт. Но в това време къде отива контрола ".

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС обясни измененията с парламентарната процедура до момента и е опит да се избегне злоупотребата с предизборна цел:

 

" Най-голямото терзание на обществеността е, и то стартира да се удостоверява, е, че сега, в идващите дни и седмици, ние ще изпадаме в някакъв необикновен популизъм. От тази естрада ще се приказват всевъзможни нелепости, единствено и единствено, тъй като някой си фантазира, че по този метод ще се хареса на някакви групи хора ".

 

Подкрепено беше решението заплатите на народните представители да се начисляват от деня на полагането на клетва до деня, който предхожда деня на полагането на клетва на депутатите, определени в идващия 50-ия парламент.

 

С други ремонти в правилника депутатите взеха решение на всяко шестмесечие да се изисква отчет от Комисията за противопоставяне на корупцията и от Комисията за лишаване на нелегално добитото имущество и да се организират чувания на ръководителите и членовете им.

 

Втората точка в дневния ред е закрепена и депутатите ще обсъдят на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, обвързван с правата на пациентите с психологични болести и опазване на човешкото достолепие на всички пациенти, като се не разрешава всякаква форма на грубо, нечовешко или унизително отношение или налагане на наказване. Законопроектът е импортиран от Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ), ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Българска социалистическа партия за България “.


Третата и още веднъж закрепена точка е разглеждането на план на решение за приемане на Национална здравна тактика 2030, весен от Министерския съвет.

В стратегия е включено още второ гласоподаване на законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс и на законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Депутатите ще обсъдят и план на решение за осъществяване на политиката за декарбонизация посредством енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд в страната, написа Българска телеграфна агенция.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР