Мнозинството украинци - 70% от тези, които искат да останат

...
Мнозинството украинци - 70% от тези, които искат да останат
Коментари Харесай

70% от украинските бежанци искат веднага да започнат работа

Мнозинството украинци - 70% от тези, които желаят да останат в България - са подготвени да стартират работа незабавно. Още 17% възнамеряват това да стане в идващите 1 до 6 месеца. Това заяви председателката на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева в ефира на БНР през днешния ден.

До 31 май тези от тях, които са настанени в хотели - над 63 000 души - би трябвало да бъдат превозени до други места за настаняване. Част от тях желаят да изоставен страната, други излизат на свободен наем или при близки и познати.

" Вчера са влезнали в нашата страна 2441 души за денонощие, само че са напуснали 2792. Този развой се следи от седмица. Броят на тези, които напущат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България “, изясни Тошева.

За над 33 хиляди са доказани места в общински ведомствени бази, които ще бъдат подкрепени с 15 лева дневно.

" Мярката е обезпечена с финансов запас и беше оповестена като краткотрайна. От 1 юни влизаме във етапа на интеграцията - тези хора са имали време да се ориентират, да заявят дали биха работили и какво. Ако хотелиер реши, че на лични разходи може да приюти украински жители, решението е самостоятелно ", сподели тя.

Никой няма да бъде оставен на улицата, даде обещание тя, а от на следващия ден влиза в деяние цифрово приложение с въпроси, които ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са опциите на съответното обитаемо място да бъдат настанени.

" Със специфичен метод сме към хората от уязвимите групи - възрастни хора, заболели, многодетни майки ", означи Тошева.

Над 60% от украинските бежанци са с висше обучение, 30% са със приблизително особено обучение.

Над 103 000 души у нас са със статут за краткотрайна протекция. 90 украински деца са намерили място в детска градина, над 500 - в българско училище
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР