Мнозинството от страните от Съвета за сигурност на ООН осъдиха

...
Мнозинството от страните от Съвета за сигурност на ООН осъдиха
Коментари Харесай

Мнозинството от страните от Съвета за сигурност на ООН осъдиха решението на Русия

Мнозинството от страните от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации осъдиха решението на Русия да признае за самостоятелни две разколнически републики в Източна Украйна и заповедта на съветския президент Владимир Путин да се пратят съветски военнослужещи там, обобщават международните организации.

По време на същото съвещание съветският представител в Съвета за сигурност пък увери, че Москва е отворена за дипломация.

Международно приетите граници на Украйна ще останат непроменени, без значение от изказванията и дейностите на Русия, съобщи непрекъснатият представител на Украйна в Организация на обединените нации Сергий Кислиця по време на съвещанието.

Украйна приканва Русия да анулира решението си за признание на самостоятелност на разколнически украински територии и да се върне на масата на договарянията, както и да пристъпи към неотложно и проверяемо евакуиране на окупационните сили, добави украинският представител, представен от Франс прес.

Още при започване на съвещанието Съединени американски щати посредством гласа на непрекъснатата си представителка в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд дефинира като парадокс заповедта на Русия да разположи в Източна Украйна съветски сили, които Москва назовава " миротворчески сили “, съобщи Ройтерс. Представителката на Съединени американски щати добави, че признаването от Москва на двата разколнически региона в Източна Украйна за самостоятелни е част от опита на Москва да сътвори предлог за по-нататъшна инвазия на Украйна. Томас-Грийнфийлд добави, че последствията от съветските дейности ще бъдат ужасни в Украйна, Европа и по целия свят и че в случай че Русия нахлуе в Украйна филантропичните последствия ще бъдат обилни.

От своя страна непрекъснатият представител на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи, че Русия остава отворена за дипломацията, за намиране на дипломатическо решение. " При все това ние нямаме желание да позволим кървава баня в Донбас “, добави той.

По време на изключителното съвещание редица непрекъснати представители, като тези на Франция, Норвегия, Ирландия, осъдиха дейностите на Русия по отношение на Украйна. Постоянният представител на Албания Ферит Ходжа пък запита: " Кой ще е идващия, в който ще бъде осъществено навлизане? “

Британската непрекъсната представителка Барбара Уудуърд изиска от Русия да направи крачка обратно, до момента в който Бразилия прикани за неотложно преустановяване на огъня в Източна Украйна. Постоянният представител на Кения Мартин Кимани пък изрази мощно безпокойствие от новината от Русия, че признава независимостта на две територии в Украйна и че ще изпрати военни в източната част на тази страна.  Критични към Русия на съвещанието бяха и Гана, и Обединените арабски емирства.

Китай се разграничи от сътрудниците си и не осъди експлицитно Русия. " Всички страни би трябвало да позволяват интернационалните си различия посредством мирни средства в сходство с задачите и правилата на Хартата на Организация на обединените нации “, съобщи непрекъснатият представител на Пекин в Съвета за сигурност Чжан Цзюн. Той прикани всички страни към въздържаност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР