Мнозинството от онези, които имат привилегията да заемат най-високата цивилна

...
Мнозинството от онези, които имат привилегията да заемат най-високата цивилна
Коментари Харесай

CEPA: Кой трябва да бъде следващият генерален секретар на НАТО?

Мнозинството от тези, които имат привилегията да заемат най-високата цивилна служба в НАТО, са се радвали на много лесна работа през годините. Престоят им като общоприет секретар на НАТО най-много съответства с поддържането на стратегическа непоклатимост и добре тренирана военна позиция през Студената война. По-късно те бяха помолени да подадат ръка на другарство към младите демокрации, зародили след разпадането на Съветския съюз, пише Center for European Policy Analysis - CEPA.

Въпреки това, защото 2020-те евентуално ще съставляват един от най-предизвикателните интервали в 74-годишната история на НАТО, наследникът на настоящия общоприет секретар Йенс Столтенберг е изправен пред сериозна задача да управлява съюз от 31 страни и груповата защита на 1 милиард души. Лидерът на алианса има дребна изпълнителна власт, само че като лице и глас на НАТО той или тя се радва на сериозна социална роля. Особено в този момент, когато Русия води война в Европа и демокрациите са непрекъснато атакувани от спонсорирани от страна акции за дезинформация, целящи да подкопаят публичното схващане.

Столтенберг, норвежец, свърши възхитителна работа за поддържане на алианса дружно през рецесията, само че се бори да доближи до по-широка аудитория, изключително младежите. (Младежката среща на върха на НАТО, която стартира на 5 юни, е един от опитите за справяне с този проблем.) Въпреки това той сподели сполучлив управнически метод, подобаващ за справяне с някои от провокациите на предходното десетилетие, в това число противозаконното анексиране на Крим от Русия и нахлуването в Украйна, комплицирано евакуиране от Афганистан и присъединението на няколко нови съдружници.

Но провокациите на идващото десетилетие ще бъдат още по-големи и НАТО би трябвало да бъде самоуверен, когато взема решение кой да наследи Столтенберг по-късно тази година. Необходим е висококвалифициран комуникатор, който да сплоти политически, дипломатически и военни фракции към споделена визия. Той или тя би трябвало също по този начин да е в положение да реализира набор от институционални промени, нужни, с цел да стои твърдо и обединено против съветската военна експанзия и хибридни опасности, като в същото време се приспособява към нова стратегическа опасност в Индо-Тихоокеанския район и слага разрушителните технологии в основата на Оперативната дарба на НАТО.

И без това сложната задача да ръководиш голям съюз с разнообразни ползи и цели за сигурност е в допълнение усложнена от нуждата от цялостно единогласие при взимане на решения измежду неговите членове. Разбира се, на процедура Съединените щати остават най-важният член на НАТО и непрекъснат собственик на най-значимата в оперативна позиция роля на Върховен съюзнически главнокомандващ в Европа (SACEUR). За разлика от това, значително дипломатическата роля на Генерален секретар нормално е непокътната за Европа с нежеланата задача да навигира в комплицирана мрежа от двустранни дразнители и политически разногласия, с цел да постигнете все по-предизвикателен консенсус (помислете за Унгария и Турция, наред с други.)

В момента има шепа надеждни претенденти за ролята, в това число датският министър председател Мете Фредериксен, която се очерта като ранен любимец и се чака да лобира пред президента Байдън, когато пътува до Вашингтон на 5 юни. Като водач на страна, която е в междинната позиция на НАТО и първата евентуална жена общоприет секретар в неговата история, Фредериксен е известен избор измежду мнозина. Нейната кандидатура обаче би означавала и трети следващ общоприет секретар от скандинавска страна, нито една от които сега не дава отговор на задачата на НАТО от 2% разноски или се счита за главен състезател в алианса. (Може би не е инцидентно, че на 29 май нейното държавно управление разгласи спомагателни $2,59 милиарда за Украйна тази и идната година.)
 Фон дер Лайен не се интересува от шефския пост в НАТО
Фон дер Лайен не се интересува от шефския пост в НАТО

Тя акцентира, че НАТО е значима организация, само че нейното място е в Европа.

Докато други претенденти могат да се похвалят със сходни лидерски качества като Фредериксен, наподобява има единствено един, който може да съчетае политически усет и харизма със неотдавнашен опит в защитата на високо равнище и известност, която се простира в целия алианс. Като дълготраен министър на защитата на водеща страна от НАТО, която е приложила огромна стратегия за рационализация на защитата и се е заела да надвиши задачата от 2%, Бен Уолъс от Обединеното кралство наподобява добре дипломиран да извърши тези основни промени и да се оправи с бъдещите провокации.

Докато Русия събираше силите си в първите дни преди нахлуването в Украйна, английският министър на защитата изпревари съвсем всички водещи политически фигури в призоваването на Кремъл и сплотяването на НАТО. Той е известен и почитан от двете страни на Атлантическия океан, както и в Украйна и Балтийските страни, тъй като е един от първите министри на защитата, които са дали смъртоносна помощ на Украйна и е дал повече военна помощ от която и да е друга страна след Съединените щати.

Уолъс също по този начин има мощен опит в поддръжката на НАТО, в това число принос в мащаб за задачи на НАТО, засиленото предно наличие на алианса на източния му фланг и разширение, водени от Обединеното кралство Съвместни експедиционни сили от 10 страни (JEF), интегрирал е нови тактики и командни структури в границите на Министерството на защитата на Обединеното кралство, с цел да отговори на бъдещи закани, вариращи от изменението на климата до космоса, а опитът му като офицер от английската войска също провокира уважението както на военни, по този начин и на политически сътрудници. Наистина, той е единственият министър от кабинета, който резервира една и съща работа при трима поредни министър-председатели на Обединеното кралство, частично с помощта на известността си измежду сътрудници и интернационалните сътрудници.

Който и да наследи Столтенберг като идващ общоприет секретар на НАТО, би трябвало да бъде еднообразно ловък в общуването с външния свят. И въпреки всичко най-много той или тя би трябвало да се усещат удобно да управляват трансформираща стратегия и да се върша с многочислените ползи и структурите на " гибел посредством комитет ", които задържаха алианса прекомерно дълго.

Това е голяма работа и НАТО би трябвало да се оправи с нея.
 Сунак подкредпя Бен Уолъс за началник на НАТО
Сунак подкредпя Бен Уолъс за началник на НАТО

Похвали своя министър на защитата Бен Уолъс като " приказен "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР