Мнозинството от депутати в Народното събрание каза не на облекчаването

...
Мнозинството от депутати в Народното събрание каза не на облекчаването
Коментари Харесай

НС каза не на облекчаването на условията за провеждане на референдуми

Мнозинството от депутати в Народното събрание сподели " не " на облекчаването на изискванията за осъществяване на референдуми. Парламентът отхвърли предлагането на първо четене с 58 гласа " за ", 2 " срещу " и 86 " въздържали се ".
Вносители на измененията в Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление бяха депутатите от " ИТН ". Сред концепциите беше да се отстрани условието за най-малък брой участници в гласуването, с цел да е признато предлагането, предмет на народен или локален референдум — така наречен предел на присъединяване или условие за кворум. С текстовете се прецизира понятието „ предложение, предмет на референдума ”, изисква се въпросът да не е подвеждащ или насочващ, прибавят се ограничения за по-добро информиране на жителите, облекчават се условията към подписката за предизвикателство на национални и локални референдуми.
С други текстове се регламентира плебисцити да се създават единствено взаимно с избори, с цел да се подсигурява високо присъединяване на тях. В пленарна зала с изключение на „ ИТН “, измененията опазиха и от „ Възраждане “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР