Мнозинството от българските младежи между 18 и 24 гоидни са

...
Мнозинството от българските младежи между 18 и 24 гоидни са
Коментари Харесай

Мнозинстото младежи даряват и доброволчестват, децата са най-популярната кауза, сочи доклад

Мнозинството от българските младежи сред 18 и 24 гоидни са взели участие под една или друга форма в благотворителни акции. 82 на 100 от младежите са дарявали средства, артикули или са взели участие като доброволци в разнообразни акции и начинания за последната една година.

Половината от хората (51%) са дарили пари през последните 12 месеца. Средното подаяние или спонсорство е на стойност 100 лева Подкрепата за деца е най-популярната идея за българите, над 53% от даряващите са подкрепили тази идея. Най-малко евентуално е българите да предпочетат да доброволстват в поддръжка на дела отвън страната, в поддръжка на научните проучвания и отбраната на правата на индивида, в това число правата на ЛГБТИ общността (общо 2%).

Това сочат данните от отчет " Дарителството в България ", изработен от фондация BCause, който ще бъде показан през днешния ден. Проучването е направено от името на фондация CAF Англия, извършени са 1000 онлайн изявленията в интервала от 2 до 31 август 2018 година.

 Мнозинстото младежи подаряват и доброволчестват, децата са най-популярната идея, сочи отчет
© Фондация BCause

Изследването демонстрира, че хората на възраст 18-24 година са най-голямата група измежду ангажираните с щедрост през последната година – 82%. Те да вземем за пример са по-склонни да подаряват средства от хората в по-горните възрастови групи, като през последните 12 месеца 72% от младите са дарили средства. За съпоставяне, хората на по-висока възраст, даряващи пари, са 49%.

По-младите са също и по-склонни от тези на 35 и повече години да вземат участие в доброволчески начинания (45% по отношение на 30% за последната година).

Половината от хората (51%) са дарили средства през последните 12 месеца – в интерес на
благотворителни организации, религиозни организации/църквата или посредством спонсориране на
някого. Даряването на пари в брой е най-популярният способ за даряване (57%), следвано от дарителски кутии в магазини/супермаркети и изпращане на дарителски известия (съответно 52% и 46%).

Около една трета (34%) споделят, че са взели участие с непринуден труд през последната година, също толкоз са се подписали и под някаква петиция.

Подкрепата за деца (сираци, тежко заболели, деца с увреждания) е най-популярната идея за българите - над 53% от дарените пари са за тази идея и 46 на 100 от положения непринуден труд и щедрост. 32 на 100 от хората дават средства в помощ за бедните и за хората с увреждания. Подобна е и доброволческата поддръжка в помощ на възрастните хора.

Средното подаяние или спонсорство през последната година е на стойност 100 лева Сред тези, които са създали подаяние през последните четири седмици, най-често размерът на дарението е 50 лв., а междинната стойност на дарението е 198 лева

Хората с годишен фамилен приход над 36 000 лв. е по-вероятно да са дарили през последната година – 73 на 100 от тях са предоставяли средства за една или друга идея. 44 на 100 от по-бедните с приход под 12 000 лв. също обаче подаряват.

Основният фактор за българите да усилят даряваните от тях средства в бъдеще е да знаят сигурно по какъв начин ще бъдат изхарчени. Това декларират две трети от запитаните – 61%. Повече от половината респонденти (54%) споделят, че ще усилят даренията си, в случай че имат растеж на приходите. По-голяма бистрота в бранша също е значима причина за една трета (33%) от участните в проучването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР