Мнозина вече сигурно са чували приятен мъжки глас в автобуси,

...
Мнозина вече сигурно са чували приятен мъжки глас в автобуси,
Коментари Харесай

Кой любимец на публиката озвучава транспорта в София?

Мнозина към този момент несъмнено са чували прелестен мъжки глас в рейсове, трамваи и тролейбуси, който ги осведоми за спирките, връзките с различен превоз, оповестява спомагателна информация и предизвестява за маршрутни промени. Не, това не е лидерът на транспортното, в което пътувате, а гласът на режисьора и радиоводещ Николай Вачев.

Своята известност, той набира със старта на радио " Фреш ", в чиито екип се включва на 22 годишна възраст. Години по-късно, той стартира преподавателска активност в Американския университет в Благоевград. Продължава кариерата си на радиоводещ в БНР-Радио Благоевград, където води предаването " Настроения ".

От радиостудиото до рейсове, трамваи и тролейбуси... Идеята за озвучаване на транспортните средства от публичния превоз, започва след план в Благоевград, който среща Николай Вачев със експертите по пътнически осведомителни системи от София Марио Евстатиев и Николай Александров - част от непрекъснатата работна група по системи за пътническа информация при Столична община.

След сполучливия старт на гласово обявяване в рейсовете на един от операторите в Благоевград, на дневен ред идва концепцията, София да получи напълно нова визия на гласовото обявяване, която да включва освен известията за спирки, само че и такива за връзки с различен превоз, предизвестия, инструкции, даже и покана за културни мероприятия. За модел на визията се избира най - положителното от градовете Виена, Берлин и Брюксел.

Нов глас за София Инициативата, София да има лична " аудио визитка " на публичния превоз среща поддръжката на Изпълнителния шеф на " Столичен автотранспорт " Слав Монов. Тя лишава над 9 месеца интензивна работа, в границите на която, Ники Вачев и експертите, сортират и записват над 3500 неповторими аудио известия, вършат се редица модификации на формата на някои от тях, интегрират се и акустични " гонгове ", които да отделят гласовите известия едно от друго, както и да изострят вниманието на пасажерите. Проектът стартира с един рейс по линия 72, който е показан през м. Януари. Няколко месеца по-късно, новият глас на публичния превоз, към този момент се чува в над 100 транспортни средства. В момента, екипът, взаимно с Центъра за градска подвижност, работят и върху инсталирането му в системата " АVL ", която обезпечава и гласовото обявяване в още над 250 транспортни средства.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР