Мнозина твърдят, че Родопите са най-дивата планина у нас. Не

...
Мнозина твърдят, че Родопите са най-дивата планина у нас. Не
Коментари Харесай

Едно от най-дивите места в Родопите, но пък е незабравимо изживяване

Мнозина настояват, че Родопите са най-дивата планина у нас. Не са малко и хората, твърдящи, че това към този момент не е по този начин, а мистичните Родопи са станали много по-достъпни и лесни за посещаване. В тази теза има истина. Някога незнайни места, като Караджов камък през днешния ден са магнит за туристите, същото може да се каже и за не дребна част от тракийските светилища, които са доста проучени и разказани. А магията се крие в незнайното.

Фактът, че Родопите заемат една седма от българската територия, а територията им продължава да е обрасла с вековни гори и слабонаселени места значи, че все пак дивото към момента е непокътнато. В пропитата с история планина и до през днешния ден има места, които не са свързани с асфалтов път, а мобилният обсег звучи като футуристична технология.

В сегашния ни материал ще ви срещнем точно с такова място, пазещо загатна за дивите Родопи.

Извисяващ се на 1459 метра надморска височина връх Чиляка е един от най-високите върхове в Източните Родопи. В източните му подножия се намира полуизоставеното село Безводно.

От там стартират и тънки пътеки, които ту се виждат, ту още веднъж се губят. На запад от върха, в зона от към 20 километра, липсват каквито и да е било обитаеми места - има само диви гори, стръмни скали, водопади и забравени тракийски светилища.

Посещението на върха в действителност си заслужава - единствено при пътуването към село Безводно ще преминете наоколо до тракийското скално светилище Утробата, средновековният мост над река Боровица, край село Ненково и през стената на язовир Боровица. Ще видите високи към 100 метра отвесни скали и села, които не са свързани с асфалтовия път.

По пътят ви към върха може да видите и водопад с височина към 25-28 метра. Той е директно под коларския път и когато има вода гледката е внушителна. Ако желаете да видите водата, би трябвало да отидете през интервала април-юни.

От самият връх гледката е неповторима, като може да видите античното тракийско светилище Саръ кая. Обектът съставлява скален масив, извисяващ се отвесно на 60 метра и с форма, която може да се оприличи на триъгълна пирамида. В основата му има централно ситуирана пещера, която има отчасти неестествен генезис.

От върха може да видите още язовирите по река Арда и град Кърджали, в случай че времето е ясно може даже да видите намиращия се до Хасково язовир Тракиец.

Най-интересни обаче са причудливите форми, които планината рисува. От връх Чиляка, в северна посока се откриват доста нетипични, съвсем " афганистански " гледки - с оголени полупустинни възвишения, описващи хоризонта, написа dir.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР