Множество сигнали за нарушения в затворите е една от причините

...
Множество сигнали за нарушения в затворите е една от причините
Коментари Харесай

Сигнали за нарушения в затворите - една от причините за оставката на Васил Миладинов

Множество сигнали за нарушавания в пандизите е една от аргументите за поисканата оставка на шефа на центровете за отнемане от независимост. Това изясни правосъдният министър Данаил Кирилов пред NOVA. Според него има основателни възражения и от страна на задържаните предприемачи Евгения и Николай Баневи.

„ Натрупванията на проблеми са много. Действително това е една тежка система, в която има голям брой проблеми – с храненето, с достъпа до телефонни услуги, с цените на храните в лавките ”, разяснява Кирилов.

Във вторник стана ясно, че уволняват шефа на пандизите. Това разгласи самият Кирилов, до момента в който инспектираше деловодството на Върховния касационен съд. Министърът посочи, че заповедта за освобождението от служба на Васил Миладинов ще бъде подписана, само че отхвърли да разгласи с какви претекстове. Преди дни Кирилов беше на посещаване в следствения арест на бул. „ Г.М. Димитров “, откакто арестуваната там Евгения Банева се оплака от изискванията в тъжба от 18 страници.

„ Заповедта за уволняване към момента не е връчена поради показване на болничен лист на Миладинов. Информацията потегли в публичното пространство преди връчването на заповедта. Имам правната опция да апелирам болничния лист, само че в съответния случай няма да го направя. Издал съм заповед за заменяне, тъй че системата не е ощетена. Смятам, че съм подхванал ограничения ”, разяснява правосъдният министър.

По думите му изказванията в жалбата на Евгения Банева са доста. „ Голяма част от тях съумях да установя персонално на място. Част от тях имат известно съображение. Дайте ми опция да се предпазя от изтъкване на учредения за уволнението в този интервал. Виждате, че заповедта не е връчена ”, сподели още Кирилов.

„ Имаме голям размер от сигнали за нарушавания в пандизите. Имаме разпоредби от прокуратурата ние да правим избрани инспекции за нарушавания. Инспекторатите в министерството работят. Надявам се да успеем да създадем качествени инспекции ”, разяснява правосъдният министър.

Според Кирилов проблемите с храненето са няколко. „ По отношение на извършени процедури за възлагане на публични поръчки, мога да кажа, че имаме несполучливи такива. Имаме период от време, в който има в допълнение осъществяване към предишен контракт за снабдяване на храни. Има и висяща процедура, която е на път да се провали ”, разяснява той.

„ Другият проблем са цените на храната – в т.нар „ лавки ” в пандизите. Те най-често са обект на тъжби, ревизират се и от нашия инспекторат. Твърди се, че там се продава с надценка, на повишени цени ”, сподели още правосъдният министър.

" Мисля, че е допустимо посредством увеличение на ограниченията да се усъвършенства дисциплината и да се преодолеят някои евентуално корупционни практики в надзорно охранителния състав, тъй че да се ограничи тази процедура и да се сведе до условията, които са по закон ", уточни Кирилов. /nova.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР