Множество сигнали за агитация в социалните мрежи получи Централната избирателна

...
Множество сигнали за агитация в социалните мрежи получи Централната избирателна
Коментари Харесай

Предизборната кампания продължи в социалните мрежи в деня за размисъл

Множество сигнали за пропаганда в обществените мрежи получи Централната изборна комисия (ЦИК) в деня за размисъл, в който политическата реклама е неразрешена. Политическата реклама в обществените мрежи обаче не се контролира от изборния кодекс.

 

Машините за гласоподаване в утрешния ексклузивен парламентарен избор са доставени както във страната, по този начин и в чужбина. След съоръжение на пространствата за гласоподаване с устройствата и с хартиени бюлетини те ще бъдат запечатани по късно довечера, като до на следващия ден сутринта ще останат под полицейска защита.

 

На процедура предизборната акция продължи и през днешния ден. Очаква се това да се случи и в утрешния избирателен ден.

 

Кандидати за депутати, партийни покровители, кметове и водачи на регистрирани за присъединяване във вота партии и обединения се възползваха от всички обществени платформи – Facebook, Туитър, Ютюб, Инстаграм и други, които не попадат под глобите на Изборния кодекс, разяснява пред БНР представителят на ЦИК Росица Матева.

 

" По силата на изборния кодекс обществените мрежи не са медийни услуги, наличието им не се управлява от ЦИК. Ние не можем да откриваме нарушавания. Тези тъжби със сигнали остават без разглеждане, тъй че няма смисъл да се подават. Очаква и в утрешния ден голям брой сигнали да се подават за пропаганда или някакви предварителни данни в обществени мрежи, само че ние не можем да реагираме по никакъв метод. Така че дано да не се подават такива сигнали. "

 

Денят минава и с всеобща замяна на членове на секционни изборни комисии (СИК) в страната и в чужбина.

 

" На избрани места членовете не могат да дойдат, назначените, или са заболели, в това число и от Covid. В страната също вървят голям брой смени на членове на СИК. Не е добра тази процедура, само че с цел да обезпечим и осигурим изборния развой на следващия ден, би трябвало да има назначени членове на СИК. Когато има искане да бъдат сменени, по-добре е да бъдат назначени новопредложени, в сравнение с да останем без членове на СИК ", сподели Матева.

 

До момента има информация, само че неофициална, за една машина, която не е стартирала при инсталирането.

 

" Във Вълчедръм, само че това е единствено по телефона информация, желая да уточня. И не е доказана от районната изборна комисия. "

От ЦИК насочат и апел хората да излязат и да гласоподават умерено в утрешния ден.

 

" Важно е всеки български жител да отиде и да гласоподава и се надявам на спокойни избори ", сподели представителят на комисията Росица Матева.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР