Множество сигнали постъпват в различни институции, а хората се оплакват

...
Множество сигнали постъпват в различни институции, а хората се оплакват
Коментари Харесай

Граждани подават сигнали срещу директорка на социална служба

Множество сигнали постъпват в разнообразни институции, а хората се оплакват от нарушавания, осъществени от директорката на обществената работа в Бобошево, заяви bTV.

Един от сигналите е от 74-годишната Екатерина Андонова, която тази година не получила целева помощ за отопление. Мотивът бил, че синът ѝ имал барче и ѝ помагал финансово. Екатерина е вдовица, живее сама в една стая в село Пастра и получава пенсия от 240 лв., които ѝ стигат единствено за медикаментите. В последните години получавала помощ за пазаруване на дърва. Подобен отвод получили и други възрастни хора, които подали сигнали в община Рила, а от там ги препратили към министерството.

Катя Асенова също се оплаква. Дъщеря ѝ се отказала от детето си и тя получила наставничество над 7-годишната си внучка. Живеели на квартира в Благоевград, където получавала обществена помощ в размер на 190 лв.. Щом се прибрала на село, помощта била орязана, още веднъж от директорката на общественото в Бобошево.

„ Това е заповедта, където е 140, а би трябвало да бъде 190”, изяснява Катя.

Бременната Зорница Петрова пък била освободена от работа в края на деня – от през днешния ден за на следващия ден.

„ Обижда ме фактът, че беше доста бързо и непредвидена от мен вест. Аз попитах: Добре, може ли да ме освобождавате два часа преди работното ми време? Все отново два дни преди този момент можете да ми кажете, в случай че съм бременна в третия месец.

Отговорът от директорката беше, че нея не я интересува моето състояние, а я интересува да върви работата”, споделя Зорница.

Ана Петрова е обществен служащ от години. Има нужното обучение и откакто работи 3 години по стратегия, взема решение да си подаде молба за работа в отдел „ Социална закрила”, по заменяне. Директорката отказала да одобри молбата ѝ, а Ана помолила за формален отвод и записала диалога с диктофон. В него директорката отхвърля да подпише публично претекстове, въпреки че изяснява, че няма място.

„ Държа се доста собственически, надменно. Ние къде да работим приключилите тази филантропична компетентност? Ние сме с профил „ обществен работник”, откакто се назначават хора с друго от общественото обучение в дирекцията”, разяснява Ана Петрова.

От малкия екран намират директорката Камелия Антова в кабинета ѝ. Тя отхвърля обвиняванията, отхвърля да е отказвала да одобри молбата на Ана.

„ Аз не мога да откажа да приема молба, всеки има право да си пусне молба – за работа, за кандидатстване. Не може да кажеш на някой човек няма да си пуснеш молба”, разясни тя.

Признава, че е обект на инспекция поради доста сигнали. Отказите били резонни, твърди тя. Парите за развъждане на внучето на Катя били понижени, тъй като на село тя имала и финансова поддръжка от мъжа, с който живее. Бременната Зорница била освободена в последния миг поради опасения, че може да излезе в болничен, в случай че знае по-рано. А дървата били отказани на Екатерина, тъй като е заварена да оказва помощ в барчето на сина си, за което той би трябвало да ѝ заплати.

„ Чисто законово, по Семейния кодекс, децата са длъжни да устоят родителите си, откакто те не могат сами да се издържат”, уточни Антова. По думите ѝ обаче това не значи, че всеки, който има деца, е лишен от тази помощ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР