Множество нарушения са открити при изграждането и експлоатирането на обекти

...
Множество нарушения са открити при изграждането и експлоатирането на обекти
Коментари Харесай

Доган с бунгала без разрешение, Прокопиев с незаконен басейн

Множество нарушавания са открити при построяването и експлоатирането на обекти по Черноморието, установяват инспекции на място и по документи, разпоредени от Върховна административна прокуратура на министъра на районното развиване и благоустройството, министъра на туризма, министъра на околната среда и водите, министъра на превоза осведомителните технологии и известията и началника на ДНСК.
Проверки са осъществени, както в парк " Росенец ", свързван с почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, по този начин и в първокласното имение на издателя Иво Прокопиев край Созопол в местността " Буджака ". И в двата парцела са установени нарушавания. Проверка е осъществена и в жилищна постройка в курортния комплекс " Обзор ".

При инспекция на жилищната постройка в местността „ Буджака “ край Созопол са установени пропуски и нарушавания във връзка с издадените строителни бумаги и изпълненото строителство, заяви Дарик.

.

Констатирано е, че постройката е изцяло приключена и все още на инспекцията се употребява. В южната част на парцела е построен открит басейн. Имотът е заварден от изток, север и отчасти от запад с плътна солидна ограда с височина към 2.00м. Не е открито, дали фотоволтаичната централа е изпълнена.

Конкретно не са налични изискуемите протоколи за установяване на линия и равнище на намиращите се на мястото ограда и басейн, като последният не попада в издаденото уверение на основния проектант на община Созопол и не е въведен в експлоатация; в нарушаване на настоящия.

В подробния организационен проект е издадено позволение за градеж на еднофамилна жилищна постройка в парцел предназначен за вилно застрояване, а същият градеж е разположен в два парцела и се касае за една постройка, която е функционално обвързвана, а не за две обособени здания, ситуирани в два парцела, което опонира на настоящия Подробен устройствен план все още на издаване на позволение за градеж.

С оглед на това е формиран констативен протокол от чиновници на РДНСК Бургас и е сезиран кметът на община Созопол за предприемане на законосъобразни дейности по подготвеност от Закона за устройство на територията.

При инспекция в парк „ Росенец “ е установена крайбрежна плажна линия, която няма статут на морски плаж. До нея няма свободен достъп. Той е стеснен от сложена строителна ограда от железни платна. Установено е, че за аграрен парцел (ПИ) по КККР на гр. Бургас, който е държавна благосъстоятелност, няма формиран акт за държавна благосъстоятелност.

Относно построения кей за яхти в ПИ по КККР на гр. Бургас към сегашния миг в Министерство на регионалното развитие няма утвърден капиталов план и издадено позволение за градеж за профилиран пристанищен обект - кей за яхти и лодки. Съставен е констативен протокол при осъществената инспекция в община Бургас, като от представители на РДНСК Бургас, е открито, че не се съхраняват строителни бумаги и няма претенции за издаване на позволение за градеж за мостик - кейова стена в ПИ по КККР на гр. Бургас.

От отчет на министър Росен Желязков се открива, че в регистъра по чл.92, ал.4 ЗМПВВППРБ не е вписвано пристанище, детайл от чиято инфраструктура да е хидротехническото оборудване, предмет на инспекцията. Въпросното оборудване не е вписано в регистъра по чл.92, ал.4 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България и като профилиран пристанищен обект. От резултатите от инспекциите излиза наяве, че за профилиран пристанищен обект „ Пристан за яхти и лодки - Отманли “ уверение за експлоатационна валидност не е издавано.

От инспекцията на място, както и от кадастрални скици на парцела се открива, че пристрояването на пристанището не е осъществено през 80-те години на предишния век, както е посочено в нотариалния акт. За установените данни за осъществено документно закононарушение материалите се изпращат на ВКП.

Във връзка с откритото строителство във връзка с кей за яхти и лодки и неналичието на позволение за градеж и утвърдени капиталови планове, както и това, че градежът е III категория, е изпратено писмо до началника на ДНСК да упражни пълномощията си като предприеме съответни ограничения и дейности за премахване на закононарушенията и последствията от тях и уведоми ВАП за това и изпрати копия от актовете.

При инспекцията на построените градежи и обекти на нос „ Чукалята “ в парк „ Росенец “ е открито, че за градежите „ Двуетажна солидна постройка “, „ Едноетажна сграда - бунгало “ - №1, „ Едноетажна сграда - бунгало “ - №2, „ Едноетажна сграда - бунгало “ - №3, „ Триетажна солидна постройка “, „ Оранжерия – 500м2 “, „ Двуетажна постройка “ на място не са показани строителни бумаги и при инспекцията в община Бургас не е открито съществуване на утвърдени капиталови планове и издадено позволение за градеж. За „ Преместваем обект - защита “ не е издадено позволение за слагане от община Бургас. Всички разказани констатации са обективирани в констативни протоколи от 06.08.2020 година, формирани от инспектори на РДНСК Бургас.

С писмо изх.№ Б-12-84-00-627/11.08.2020г. на шеф РДНСК Бургас, кметът на община Бургас е известен, че следва да разпореди предприемане на следващи дейности за законосъобразното привършване на случая.

Данните от инспекцията в гр. Обзор сочат, че на обект „ Жилищна постройка за курортно прилагане в града излиза наяве, че към преписката за издаване на позволение за градеж няма данни за осъществено проучване по реда на член 176в от Закон за устройство на територията и чл.20 и идващите от Наредба № 5 от 28.12.2006г. за техническите паспорти на градежите, на съществуващите стоманобетонови водачи за подсилване на ската, находящ се в УПИ V в кв.1 за съблюдаване на изискванията на член 169, ал.1 и ал.З от Закон за устройство на територията. Няма показани актове и протоколи, формирани по време на строителство, удостоверяващи осъществените СМР и законността на стоманобетоновите водачи.

Не е изпълнена плануванаъа в утвърждения със Заповед № 301/16.03.2005г. на кмета на община Несебър ПУП- ПРЗ нова улица, даваща достъп до всички урегулирани поземлени парцели /УПИ/ с очакван кръгообразен обръщач. Констатирано е, че няма издадено позволение за градеж за горецитираната улица. По време на инспекцията е станало ясно още, че не са направени изискващите се проекти за отвесно обмисляне, план-схема за комуникационно-транспортна мрежа, схеми на инженерната инфраструктура и други, които се утвърждават по едно и също време с проекта, според наредбите на чл.108, алинея 2 от Закон за устройство на територията. Не е показано становище/решение от Министерство на околната среда и водите към утвърждения ПУП-ПРЗ, според наредбата на член 125, алинея 7 Закон за устройство на територията (ред. бр. 65 от 2003 г.). Не са показани данни за отчуждителни процедури за улица от Оценка за съвместимост.Т.6 до от Оценка за съвместимост.Т.8 и последващи действия, регламентирани § 22 от Преходни разпореждания /ПР/ Закон за устройство на територията.

При инспекцията на място е открито, че част от изпълнените водачи в УПИ V, кв.1 по проекта на гр. Обзор - Южен плаж, са в противоречие с утвърждения на 23.04.2007г. план по част „ Укрепване на ската над постройките за комплекс " /част СК/.

В утвърждения план по част Семеен кодекс към издадено позволение за градеж от м. април 2020г. от Община Несебър са включени изпълнените стоманобетонови водачи по позволение за градеж от м. май 2007 година като същите са в значително отклоняване от утвърждения план към същото PC. Не са обезпечени задоволителен брой паркоместа според условията на Наредба № РД-02-20-2 от 20.12.2017г. за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии. Не е спазена плануванаъа оптимално позволена кота корниз от 10 м планувана по Подробен устройствен план. Предвидена е кота корниз на източна фасада на постройката да доближи, която надвишава оптимално позволена кота корниз регламентирана с Подробен устройствен план.

Предвид категорията на обектите и градежите, кметът на община Несебър следва да предприеме законосъобразни дейности по подготвеност на съображение чл.224а Закон за устройство на територията и да уведоми ВАП, ДНСК и РДНСК Бургас за започнатите административни производства.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР