Множество жители и гости на мездренското село Типченица се събраха

...
Множество жители и гости на мездренското село Типченица се събраха
Коментари Харесай

Множество жители и гости на Типченица почетоха Летни Никулден /снимки/

Множество поданици и посетители на мездренското село Типченица се събраха на Летни Никулден - 9 май по нов жанр, пред православния параклис „ Св. Никола Летни” в местността „ Креща”, с цел да възпламенят по свещичка и да се помолят за здраве. На този ден Българската православна черква уважава едно от паметните за целия християнски свят събитие - Пренасяне мощите на Св. Николай Мирликийски Чудотворец от Мира, Мала Азия в Бари, Италия. Тази година Летни Никулден съответства с различен огромен християнски празник - Томина неделя, на който почитаме паметта на един от 12-те Христови възпитаници - деятел Тома.
Водосвет за благоденствие на старопланинското населено място отслужи енорийският духовник Васил Николов, а сем. Георги и Лидия Нинови, които са съществени донори за построяването на храма, дадоха обичайния курбан. Както повелява канонът, отец Васил освети овнешката курбан супа, приготвена от майстора-готвач Василка Христова, след което всички седнаха на обща софра.
Сред пристигналите да уважат двойния празник бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов, кметските наместници на Типченица Георги Димитров и на Лютидол Никола Николов, спомоществователи.
„ Радвам се, че през последното десетилетие този празник се утвърди като традиция, показа Георги Нинов. Празник освен за Типченица, само че и за хората от близките села. Надявам се, че по този начин ще продължи и отсега нататък. За да предадем тази хубава традиция и на идващите генерации. “
Параклисът „ Св. Никола Летни” е съграден досами останките на феодален манастирски комплекс, датиращ от времето на Втората българска страна (XIII в.), чийто патрон е светецът-покровител на нивите и лозята и заповедник на дъждовете. Според съхранените нищожни исторически данни, по време на турското иго светата обител три пъти е опожарявана и още веднъж възстановявана от локалните хора. След Кримската война от 1853-1856 година манастирът е срутен до основи от заселените от османските управляващи в покрайнините на Типченица черкези. Непроходимите гори скрили неговите руини, само че нищо не могло да заличи загатна за светостта на това място.
Първата копка за въздигането на храма е направена на 9 май 2009 година, а две години по-късно, на Летни Св. Никола, параклисът е осветлен. Христолюбивото начинание е осъществено със средства на донори и с безплатен труд на типчене. Една част от парите са отпуснати от Дирекция „ Вероизповедания “ на Министерския съвет, а останалите са дарени от „ Холсим - България”, Кметство Типченица, сем. Георги и Лидия Нинови, Борис Крумов, Анета Илчева, Васил Парушев, Стоян Томов и Павлин Иванов. Проектанти са арх. Иван Нинов и инж. Александър Нинов, а реализатори на обекта - Асен Василев и Александър Стаменов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР