Множество хора, сред които близки и приятели, се събраха да

...
Множество хора, сред които близки и приятели, се събраха да
Коментари Харесай

Семейство и приятели изпратиха Иван Савов в последния му път

Множество хора, измежду които близки и другари, се събраха да се сбогуват и да отдадат респект в последния път на огромния български художник Иван Савов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

На поклонението в столичния храм „ Свети Седмочисленици “ участва и Александър Мутафчийски, солист на Музикалния спектакъл. За БГНЕС той сподели, че Иван Савов остава след себе си огромно завещание, изключително в Музикалния спектакъл. “През последните години той остави едни прелестни сценографи, които способстваха за триумфа на постановките, тъй че те остават и след него - уповавам се хората дълги години да ги виждат и да си спомняме за неговия гений, неговото огромно сърце, отношението му към изкуството, детайла и към всичко красиво ”, сподели още Александър Мутафчийски.

Ева Жечева, ръководител на сливенската културно-просветна дружба “Д-р Иван Селимински ” в София, също бе част от околните, пристигнали да почетат паметта на създателя. “Аз съм извънредно горда, че Иван е от Сливен, ние сме другари от детските си години. Това, което той остави по всички подиуми на света, е необикновено. Той беше и с голямо сърце, другар, чудак, човек, който почиташе извънредно доста изкуството. Съжалявам, че няма да може да осъществя следващия си план за една огромна галерия в Гърция, нека да я направи там горе, където е другия свят ”, сподели още Ева Жечева.

Иван Савов е роден в Сливен. Бил е основен художник и режисьор в Пловдивската и в Бургаската опера, режисьор и сценограф в Камерна опера – Благоевград, основен художник на Старозагорската опера. Автор на над 250 сценографски плана за оперни, балетни и трагични спектакли.

От 1991 година стартира да се занимава и с постановка. Оттогава е осъществил 30 оперни заглавия, а негови спектакли са представяни в съвсем всички европейски страни, в Америка и Азия. Носител е на Сребърна лира (1987), Златна лира (2004) и Кристални лири на Съюза на българските музикални и танцови дейци, на Наградата за сценография на СБХ (1982). През 2018 година получава званието Почетен жител на Сливен и Националната премия за литература и изкуство „ Добри Чинтулов “ за забележителен принос за духовното развиване на града и в българската просвета.

Творби на Иван Савов са владеене на Национална изложба, галериите в Сливен, Стара Загора, Русе и на многочислени частни сбирки освен у нас, а и я задгранични страни измежду които Швейцария, Белгия, Съединени американски щати, Швеция. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР