Множество граждани се включиха в мирен протест в защита на

...
Множество граждани се включиха в мирен протест в защита на
Коментари Харесай

Прочут наш актьор поведе шествие в подкрепа на иранското нас...

Множество жители се включиха в кротичък митинг в отбрана на иранското население, носейки табели “Свобода за Иран ”, „ Подкрепа за революцията в Иран “, „ За мощните мъже и дами в Иран “, „ Ние сме Иран, не ислямистка република “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“В момента има гражданска война в Иран. Момичета и момчета са на улиците, рискуват живота си, с цел да реализиран свободата си, тъй като както знаете в Иран не се съблюдават човешките права, свободата на словото, публицистите нямат право да пишат истината ”. Това съобщи за БГНЕС иранската гражданка Афиф Хосеини.



Не единствено по улиците, а даже в учебните заведения и университетите биват атакувани всички, които спокойно търсят своите права. Ние желаеме реакция от Организация на обединените нации и иранският народ да бъде защитаван. До в този момент поради прекъсването на Интернет нямаме публична статистика, само че над 300 души са убити, над 14 000 души са задържани, най-малко 50 от убитите са малолетни деца, което е неприето в нито една страна ”, разяснява още Афиф Хосеини.

“Аз желая поддръжка от всички демократични страни, както иранците не признават този режим, по този начин и ние да изгоним иранските посланици тук. Аз съм в България от три години и с цел да се възвърне обстановката там би трябвало първо да се отстрани сегашният режим, да се основат избори и да получим интернационална поддръжка, която ще понижи жертвите в Иран и ще способства за възобновяване на демокрацията ”, акцентира още иранската гражданка.

“В Иран би трябвало да има естествени закони, да има независимост на словото. Не е значимо кой е на власт, значимо е да има ефикасни закони, това желае иранското население! ”, съобщи още Афиф Хосеини.

„ Ние поддържаме иранското население, което търси поддръжка тук против избиването на мирните жители, като техният брой по хипотетични данни е над 400, а десетки хиляди са задържани, чиято смъртна присъда се желае от иранското държавно управление. Искаме България да заеме безапелационна позиция, Народно събрание, в което през вчерашния ден беше прочетена декларация, да осъди закононарушенията в Иран и

Агенцията за бежанците да осъди също Иранската страна. Време е Иран да бъде оповестена за несигурна страна, страна от която жителите бягат и търсят поддръжка в страните от Европейски Съюз, една от които е България “. Това съобщи и Диана Димова от Фондация „ Мисия криле “.



В момента брачен партньор на иранска гражданка е арестуван във Врачанския затвор и му следва екстрадиция. Ние се опитваме да подкрепим доста от тези хора, тъй като от години иранци са под опасност и са наказани на гибел, единствено тъй като са признали християнската вяра. Ние би трябвало да застанем намерено и да подкрепим хората, които търсят протекция тук в страната ни “, разяснява още Диана Димова.

„ Настояваме от организациите на Организация на обединените нации за протекция на децата, UNICEF и тази за бежанците UNHCR да излязат със мнения за протичащото се в Иран. Обезпокоително е, че сега се избиват деца и техният брой е стотици. До този миг нито една институция не се е свързала с нас, ние предизвикваме среща в Държавната организация за бежанците в скоро време, с цел да поговорим намерено за проблемите на иранските бежанци “, акцентира още Диана Димова.

Актьорът Александър Алексиев също се включи в митинга, с цел да желаеме взаимност за иранското население както в Иран, по този начин и в България. „ Ние желаеме българската страна да заеме твърда позиция и да осъди режима там.

Страната ни може да способства за смяната там, тъй като като общество в случай че накараме народните представители да издигнат тази тематика и да осъдят протичащото се в Иран, ние бихме могли да бъдем последвани и от други страни. Винаги сме били последни, в този момент имаме опция да сме първи “, съобщи още Алексиев и посочи, че допреди 44 година жителите в Иран са живеели естествен живот, само че в този момент те са плебеи на диктатурата там. „ Вярвам, че с дребни стъпки, капка по капка ще се реализира смяната към по-добро.

Там е легализирано да се прибереш у дома, да пребиеш децата си, жена си, да се гавриш с човешкия живот, сега над 14 000 души са в заплаха от гибел, точно тъй като желаят своята независимост. Искаме от България да изгони иранския дипломат от България, в случай че е допустимо да спре да се търгува с иранската страна, наказания и да заемем твърда позиция за живота, добави Алексиев.

БГНЕС напомня, че на 16 септември 2022 година 22-годишната иранка Махса Амини умря след серия удари от моралната полиция в страната поради погрешно носене на хиджаб и подаващи се кичури коса под него. Последваха митинги освен в страната, само че и отвън нея, след което Иран претърпя голям брой наказания.

В взаимност с протестиращите срещу режима в Иран, български артисти, режисьори, деятели, младежи и деца записаха особено видео, в което отрязаха кичур от косата си - деяние, което стана знак на поддръжката към борбата на иранците за повече правдивост. Днес и доста протестиращи отрязаха кичур от своите коси в символ на поддръжка. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР