Многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която България

...
Многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която България
Коментари Харесай

Бойната група с рамкова държава Италия ще демонстрира пълни оперативни способности в рамките на  учение „Strike Back“


Многонационалната бойна група с рамкова страна Италия, на която България е страна-домакин, ще показва на следващия ден, 14 декември 2022 година, цялостни оперативни качества в границите на обучение „ Strike Back “, оповестиха от Министерството на защитата.

Действията на военнослужещите от бойната група в региона на образователен полигон „ Ново село “ ще  бъдат следени от началника на защитата адмирал Емил Ефтимов, командира на Съвместното оперативно командване на Италия генерал-лейтенант Франческо Паоло Филиуоло и командира на многонационална дивизия „ Югоизточна Европа “ бригаден военачалник Дорин Тома. 

В обучение „ Strike Back “ ще вземат участие военнослужещи от Италия, България, Албания, Гърция, Република Северна Македония и Съединени американски щати. 

Бойната група в България беше образувана на 1 март 2022 година като нашата страна изпълняваше ролята на рамкова страна и на страна-домакин. В състава ѝ освен българско формирование от Сухопътните войски беше включена механизирана рота от Сухопътните войски на Съединени американски щати. На 4 март 2022 година беше заявено постигането на първични оперативни качества.

От 17 октомври 2022 година Италия пое ролята на рамкова страна, като България продължава да извършва ролята на страна-домакин. Към момента в състава на бойната група са включени над 900 военнослужещи от италианската бригада „ Пинерело “, както и военни формирования от България, Съединени американски щати, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора, и Турция.

Предвижда се бойната група да взе участие в учения на НАТО, което ще увеличи груповите отбранителни качества и оперативна съгласуемост на съдружниците в Алианса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР