Многократната европейска и световна шампионка в два от най-безмилостните бойни

...
Многократната европейска и световна шампионка в два от най-безмилостните бойни
Коментари Харесай

Албена Ситнилска в студиото на ТОПСПОРТ: SFC 7 ще бъде крачка напред за мен, очаквам тежка битка в Универсиада

Многократната европейска и международна шампионка в два от най-безмилостните бойни спортове кикбокс и таекуондо Албена Ситнилска бе специфичен посетител в студиото на ТОПСПОРТ .

Националната ни състезателка и притежател на влиятелната статуетка в таекуондо на Националната асоциация на бойните спортове показа пред камерата ни какво й костват безбройните часове на подготовка за надпреварите в двете дисциплини.

 Снимка 400938
Източник:

Освен всичко останало, Албена е призьор и от фитнес конкуренция, където споделя, че по-скоро е пробвала да ревизира физическите си данни, в сравнение с да е сложила основите на ново направление от развиването си в спорта.

 Снимка 400942
Източник:

Състезателката ни има редица самостоятелни награди в света на бойните спортове , а при започване на идващия месец ще предприеме напълно друг ракурс в професионалния си път, като ще бъде една от звездите на бойната галавечер SFC 7 , проведена от промоутърската компания Combat Promotion и президента й Георги Анадолов. Ситнилска ще се изправи против международната шампионка по санда Суад Салимова в К1 конфликт, който дава обещание да бъде зрелищен.



Предлагаме на вниманието ви главната част от диалога ни с Албена Ситнилска. Интервюто с нея, в цялостната му дълготрайност, можете да видите в приложеното видео.

Как успяваш да съчетаваш подготовката и надпреварите в два от най-трудоемките спортове с персоналния живот и развъждането на детето си?

- Никак не е елементарно. Не остава време да се занимаваш със странични неща. Отдаден си напълно на семейство, спорт, работа и нямаш отмора.

Освен всичко останало си и инструктор в известен фитнес. Имаш участия в разнообразни съревнования и в тази тенденция.

- От известно време се занимавам с лични тренировки на X-Body - система за електростимулация, подготовка напрегнат. От това се възпламених да се опитвам и на съревнование по бодибилдинг, само че това беше просто за многообразие. Може би не бих се пробвала още веднъж, тъй като там питателните режими са извънредно тежки. Не съм човек на диетите.

В кой от спортовете се чувстваш най-силна и уверена и за какво?

- По принцип в таекуондо на 100% се усещам в свои води. Вече 20 години упражнявам този спорт. Кикбоксът е подобен с таекундо и там също се оправям добре. Новото в този момент е К-1. Там ще е малко по-сложно, само че се надявам да реализира триумф.



До каква степен действителността за теб в този момент е по-различна от тази преди десетина години, да речем? Докога ще успяваш да съчетаваш всичко, което искаш да правиш, по все по този начин професионален метод?

- Стига да нямам травми, желанието и опцията да упражнявам го имам. Виждала съм възрастни хора във фитнеса, упражняват и не са доста по-зле от младите.

 Снимка 400933
Източник:

За теб в този момент на дневен ред е още едно предизвикателство - SFC 7. Бойната галавечер на Combat Promotion, проведена от господин Георги Анадолов. Как се стигна до поканата към теб и по какъв начин самата ти гледаш на тази си демонстрация?

- Не знам по какъв начин се стигна до поканата, само че съм признателна, тъй като считам, че това ще бъде крачка напред в моето развиване. Различно е. Наистина е отвън зоната ми на комфорт. Много съществени са борбите, на професионално равнище. Радвам се, че ме поканиха. Много благодаря на господин Анадолов.

 Снимка 400936
Източник:

Съперничката ти е международна шампионка по санда. Какво знаеш за Суад Салимова от Азербайджан? Как подхождаш в подготовката си за тази съперничка? Избираш ли съответен спаринг сътрудник, съгласуван с нея?

- За нея знам, че е млада състезателка, тренира в Mike`s Gym, от която е излязъл и Бадр Хари, да речем. Ще е тежка срещата. Не е инцидентна състезателка. В моята подготовка няма доста дами, с които да упражнявам и по-често се случва да се приготвям с мъже. Трудно е.

Как виждаш бъдещето си в сходна тенденция - на огромни бойни събития?

- По принцип не обичам да приказвам за такива, относително нови като чувство неща за мен. Нека първо го направя, а по-късно да видя по какъв начин ще вървят нещата по-нататък.



Какво включва подготовката на първенец на Европа и света в таекуондо и кикбокс и медалист от републиканско състезание по фитнес? Говорим за чисто физическата подготовка.

- В момента акцентирам доста на кардиото. Имам доста килограми да смъквам. На непоколебим режим съм, което не ми подхожда, само че няма по какъв начин. Забраняват ми да хапвам сладко, а аз доста го обичам. Но както и да е. Тренирам по два пъти дневно. Тук, в София, разменям опит в разнообразни кикбокс клубове, в " Армеец ", при Марио Кирилов върших тренировки, само че несъмнено множеството разновидности за подготовка пред мен включват да упражнявам най-вече с мъже, а не с дами.

Правиш ли и нещо извънредно, по време на този стадий? Много от състезателите в разнообразни спортове излизат от зоната си на комфорт, практикувайки йога или пък медитирайки, да речем. В опит да успокоят и разнообразят страстите преди галавечерта.

- Пробвала съм йога. Много ми хареса. Не имах вяра, че ще има сходен резултат върху тялото и духа. Но програмата ми е доста натоварена и в никакъв случай за мен не се повтаря едно и също.

 Снимка 400934
Източник:

Какво можеш да ни споделиш за своя клуб " Фолкън " и за метода, по който в него се приготвят актуалните и бъдещи първенци на България? Има ли доста младежи, които желаят да се занимават с бойни спортове?

- Моят клуб е един от най-хубавите в България. Има трима международни първенци, доста европейски, участници в националния тим, измежду всички възрасти. Изключително добър клуб. Треньорите, в това число брачният партньор ми Вергилий, са доста отдадени и се занимават с това, приемайки го като предопределение. Трудят се доста за подготовката на деца, юноши. На всички.

 Снимка 400939
Източник:

Често имаш опцията да провеждаш лагери с някои доста известни имена в областта на бойните спортове. Във Варна, да речем, по време на лагера за европейското състезание, проведохте няколко тренировки с Ернесто Хууст. Това няма по какъв начин да не е скъп опит за теб и нещо значимо, в допълнение обогатяващо спортния ти профил.

- Това беше неповторим семинар. Такъв човек, който съумява да те " възпламени ", да те надъха, е огромна необичайност. Напълни ми душата. Мотивира ме доста. Страхотно прекарване. Той е към този момент доста одобрен като персона, построен е като треньор. Има разлика. Но и в България се работи доста и бележим сериозен прогрес.

 Снимка 400931
Източник:

Ти бе наградена на първите годишни оценки, връчени от Националната асоциация на бойните спортове в България. Участва и в една от демонстрациите за вечерта. Освен това си нееднократен победител и в редица анкета за Спортист на годината - в Благоевград, а и освен. Чувстваш ли се задоволително оценена? Няма по какъв начин вниманието към теб да не те радва.

- По принцип ме радва, да. Но това не е всичко. Важното е да се усещам добре и задоволена от постигнатото. Не държа да бъда оценена от някого. Но бих се радвала, в случай че съумявам да стимулирам хората към себе си да реализират своите цели. За мен е значимо аз да бъде удовлетворена от себе си.

 Снимка 400929
Източник:

Кое отличие ти е най-ценно в кариерата?

- Най-ценна за мен е първата ми европейска купа по таекуондо. И първата ми международна в кикбокса. Едната бе извоювана през 2004 година, а другата през 2013.

А коя хватка, придвижване, удар е най-предпочитан от теб?

- Ще го кажа на корейски, споделя се " йоп чаги ". Ако го владееш както би трябвало, с техника, противникът ти няма късмет да се отбрани.

 Снимка 400932
Източник:

Имаш ли специфичен хранителен режим? Той разграничава ли се от метода ти на хранене директно преди съревнование? Издай на феновете ни няколко неща " от кухнята " - в преносния, а и дословен смисъл на думата.

- Предимно съм изключила всякакво сладко. Повече протеини одобрявам. Пилешко и телешко месо и варива, зеленчуци. Най-калорична ми е закуската - хапвам палачинки от белтъци и овесени ядки. Общо всички неща са ми разграничени за деня на 5 хранения. Приемам под прецизен грамаж пилешки пържоли без лой, телешки също. И хапвам варени зеленчуци.

 Снимка 400941
Източник:

Какво би посъветвала всички тези, които занапред поемат по пътя си в света на бойните спортове?

- Бих ги посъветвала, в случай че в действителност желаят да се занимават с това, да го вършат на драго сърце. И само поради себе си.

Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР