Многохиляден протестен марш се проведе в Мадрид заради плановете тленните

...
Многохиляден протестен марш се проведе в Мадрид заради плановете тленните
Коментари Харесай

Протест срещу погребването на останките на Франко в катедрала в Мадрид

Многохиляден протестен марш се организира в Мадрид поради проектите тленните остатъци на някогашния боен деспот Франсиско Франко да бъдат преместени от монумента Долината на падналите в катедралата " Света Богородица от Алмудена " в испанската столица.

" Вън нарушителят от катедралата! " и " Мадрид без Франко и франкизъм " гласяха част от лозунгите на протестиращите. Те утвърждават решението на Народното събрание някогашният деспот да бъде ексхумиран от мемориала Долината на падналите в испанската революция, който е на 50-на километра отвън столицата. Но са срещу желанията на наследниците на Франко той да бъде препогребан в катедралата - в фамилна крипта.
Рамон Фернандес, юрист: Държавата не трябва към този момент да поддържа пантеон на един деспот. Той би трябвало да бъде махнат от там. Но ще е срамотия, в случай че попадне в центъра на Мадрид.Горгонио Фереро, някогашен политзатворник: Ако зависеше от мен, щях да го хвърля в някоя канавка.
Решението на испанския парламент е умрелият преди 43 години деспот да бъде ексхумиран до края на тази година от мястото, където са заровени и хиляди негови жертви. Но политическо решение къде да бъде или къде не трябва да бъде препогребан Франко не е взето.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР