Многофункционална сграда ще бъде построена на мястото на бутнато през

...
Многофункционална сграда ще бъде построена на мястото на бутнато през
Коментари Харесай

След 10 години съдебна сага - нова сграда ще изникне на мястото на Картофената къща във Варна

Многофункционална постройка ще бъде издигната на мястото на бутнато през 2008 година здание - архитектурен монумент, известно на множеството варненци като „ Картофената къща “, научи Moreto.net.

След съвсем 12 години сага от обещания и правосъдни каузи, стана ясно, че основния проектант на Варна би трябвало да утвърди проекта за застрояване на имота находящ се на ъгъла на ул. " Братя Миладинови " и бул. " Княз Борис I " 57. В последните три години терена се употребява като заплатен паркинг.

Върховният съд задължава общинската администрация на Варна да утвърди проект за застрояване на " Картофената къща ". Собствениците на терена са завели дело за пропуснати изгоди против Общината с иск за 5 млн. лева, което е извоювано от общинската администрацуя, само че би трябвало да се извърши и правосъдното решение, разяснява арх.Бузев

Този проект за застрояване на имота на Картофената къща, в последна сметка ще стане факт, разяснява Бузев - гл.архитект на Варна

През злощастната 2008 година, когато постройката бе разрушена, тя попада в лист с архитектурни монументи. Това не попречва на придобилата я към този момент компания " Комар инвестмънт " да предприеме стъпки за сриването й, като по-късно в медиите шефовете на компанията излязоха с мнението, че повода е неприятното и рисково положение на постройката.

Малко по-късно стана ясно, че " Картофената къща " е изтъргувана през 2006 година от тогавашната Областна администрация на Варна с автограф в лицето на ексгубернатора Петър Кандиларов и утвърдена от министъра на районното развиване и благоустройството, тогава - Асен Гагаузов, напомня Moreto.net

Така тогавашният губернатор заменя земя на бул. „ Княз Борис І “ и бул. „ Приморски “ с обща повърхност към около 635 кв.в в Гръцката махала за жилища из варненските квартали с повърхност към 205 кв.м.

Държавният парцел т.нар „ Картофената къща “ на ъгъла на бул. „ Княз Борис І “ и ул. „ Братя Миладинови “ представлявал една втора идеални елементи от дворно място, цялото с повърхност от 580 кв.м. Включващ втория етаж на къщата с повърхност от 157 кв.м, една втора идеални елементи от общите елементи и избите от 109 кв.м и таван с повърхност от 129 кв.м, който е добит с анекс към контракта от 29 юни 2006 година

Вторият парцел е представлявал дворно място с повърхност от 345 квадратни метра на бул. „ Приморски “ 57. Там е имало триетажна постройка с повърхност от 102 квадрата и две дребни постройки по към 10 кв.м.

В подмяна „ Комар инвестмънтс “ трансферира на страната следните парцели - апартамент от 79,55 кв. м. на ул. „ Евлоги Георгиев “ 20, на 5-и етаж, апартамент от 40,34 кв.м в жк „ Младост “, блок 158, ет. 3, апартамент с повърхност 84,73 кв.м в жк „ Чайка “, блок 61, вход А, ет. 4, и офис в същия квартал с повърхност от 30,72 кв.м. При подмяна са направени лицензирани оценки от оценители, които са изпратени в Министерство на регионалното развитие за координиране. Писменото единодушие е обещано на 15 юни 2006 година от министър Асен Гагаузов.

Заменените парцели, находящи се из варненските квартали, са с повърхност малко над 205 кв.м., за което " Комар инвестмънт " получават от регионалната администрация на Варна земи и парцели в идеалния център на Варна с двойно по-голяма обща площ към 412 кв. м, и 635 кв. м. дворни места, а цените са занижени най-малко 4 пъти, съгласно брокерите и пазарните цени във Варна по това време.

При събарянето постройката е на 95 години, строена през 1914 година за дом на фамилията на богатия търговец Димо Хаджидечев. По-късно в нея са живели и наследниците му. Декларирана е като архитектурен монумент още през 1982 година. 3-етажното здание е било част от ансамбловия монумент “Търговска академия - Френски лицей “Сент Андре ”. В красивата къща в миналото е живял Иван Драсов. През годините в мястото се е помещавала арт изложба, а по-късно и редица заведения.

Само няколко месеца след бутането на къщата бе заведено дело за случилото се в Окръжен съд. В последна сметка магистратите не откриха нищо нелегално в дейностите на притежателите „ Комар инвестмънт “ ООД - Даниел Фучиджиев и Милен Петров и бяха оправдани през 2011 година.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР