Многодетните семейства от ромски произход няма да могат да се

...
Многодетните семейства от ромски произход няма да могат да се
Коментари Харесай

БСП иска еднократната помощ за второ и трето дете да е 10 минимални заплати, но вижте при какви условия

Многодетните фамилии от ромски генезис няма да могат да се възползват

Левицата предлага еднократна помощ за възпитаник да се получава и за деца, записани освен в първи, само че и във втори, трети и четвърти клас

Родителите да получават по 10 минимални заплати при раждането на всяко второ и трето дете - това оферират от Българска социалистическа партия в Законопроект за изменение и допълнение на Закона за фамилни помощи за деца, импортиран в 48-ото Народно заседание, предава offnews.bg.

От Българска социалистическа партия оферират еднократна помощ при раждане онлайн дете, без значение от приходите на фамилията, да е не по-малко от " 10-кратния размер на минималната работна заплата за съответната година за всяко дете ", като родителите би трябвало да са обезпечени 24 месеца преди раждането. 

Размерът на еднократната помощ през 2022 година е 250 лева за първо дете, 600 лева за второ дете, 300 лева за трето дете и 200 лева за четвърто и всяко последващо дете. Помощите се изплащат, в случай че детето не е настанено за развъждане отвън фамилията до навършване на 2-годишна възраст, в противоположен случай помощта се връща.

Размерът на еднократната помощ за развъждане на близнаци за 2022 година е 1200 лева за всяко дете близнак. 2880 лв. еднократната парична помощ получа майка, която е студентка постоянно образование.

Левицата предлага и еднократна помощ за възпитаник да се получава и за деца, записани освен в първи, само че и във втори, трети и четвърти клас. 

Сега всички фамилии, чиито деца са записани за първи път в първи или осми клас на държавно или общинско учебно заведение, имат право на еднократна помощ от 300 лева за покриване на част от разноските при започване на новата образователна.

За приемане на помощта няма очакван подоходен аршин и приходите на фамилията са без значение. 

От Българска социалистическа партия показват, че с разширение обсега на еднократната помощ за възпитаници, страната може да помогне с обезпечаването " на нужните средства за дрехи и обувки за началото на образователната година ". Оттам плануват, че помощта ще обхване към 120 000 деца от 2., 3. и 4. клас. 

" България е в тежка демографка рецесия. Тя е една от страните с най-ниска раждаемост измежду всички страни членки в Европейския съюз. Броят на живородените деца в България за последните 10 години е понижен със 17 хиляди - от 76 000 през 201 година до под 60 000 (59 069) пред 2021 година ", стимулират се от Българска социалистическа партия. 

Необходимите средства - за еднократните помощи за възпитаници и за родители на второ и трето дете, ще са " към " 90 млн. лв.. От Българска социалистическа партия чакат по този начин да се подтиква виновното родителство, да се обезпечат минималните условия от фамилиите с ниски приходи, посещаващи учебно заведение и понижаване на каузи на ранно отпадналите  от просветителната система. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР