"Многобройните избори, които се проведоха в България през 2021 г.

...
"Многобройните избори, които се проведоха в България през 2021 г.
Коментари Харесай

Йотова: Имаше моменти, когато се чувствахме като в обсадена крепост

"Многобройните избори, които се организираха в България през 2021 година, освен президентските, демонстрираха, че не сме сами ".

Това зави пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова, която задно с президента Румен Радев поставиха клетва за втория си мандат на тържествена гала в Народното събрание.
Тя дефинира политиката на президентската институция като доста поредна през миналите 5 години:

"Тези 5 години бяха изпълнени с доста компликации и провокации. Ситуация на доста влошено здраве сред институциите, изключително сред президентската институция и болшинството в 44 Народно заседание и последното държавно управление на Бойко Борисов. Имаше моменти, когато се чувствахме като в обсадена цитадела. Желанието на предходните ръководещи да изолират президентската власт във външнополитически проект, само че и от процесите в страната, доведоха да това, че през днешния ден не са във властта ".

Вицепрезидентът изрече очакване България да спре с така наречен "йес политика " и да има своето място в решаването на рецесиите в Европа:

"Да се намесваме там, където знаем, че имаме експертизата, там, където зависи от нас даже поради географското ни състояние, с цел да се вземат решение и интернационалните спорове, с цел да се стабилизира Европейски Съюз, с цел да се избегнат геополитически стълкновения в тази част на Европа. Надявам се на една доста по-активна политика и по-стабилен и безапелационен глас на България. Ние ще бъдем основатели - като институция, само че ще бъдем и добър съдружник на законодателната и на изпълнителната власт ".

Първата огромна оценка на новото държавно управление ще е приемането на Бюджет 2022, уточни тя.

Илияна Йотова посочи фокуса към елементарния българин като най-важното нещо от речта на президента:

"Да погледнем през погледа и през интереса на елементарния човек. Само тогава политиката ще има смисъл и единствено тогава решенията ще бъдат настоящи и ще имат резултат ".

По думите ѝ справедливостта не е нещо, което се реализира за ден или за седмица, а е едно непрекъснато деяние, изискващо усилието на доста хора, изискващо своите водачи и водачи.

"Президентът през днешния ден показа пред Народното събрание неговата визия за България. Преди година ние обявихме своя Проект за нова България. Днес тази национална стратегия беше показана от президента Радев. Това не е управническа стратегия, а визия за страната ни ".

Йотова уточни няколко консенсусни точки, върху които е сложена тази визия - връщането на държавността и на законността, демографската рецесия, образованието и опазването на здравето.

Вицепрезидентът даде висока оценка на вчерашното посещаване на премиера Кирил Петков в Скопие. Тя съобщи, че визитата е удостоверило значими клаузи от политиката на София в подтекста на стремежите на Северна Македония да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз:

"Има нова атмосфера, нов добър вятър сред двете страни.... Г-н Кирил Петков беше ненапълно фаворизиран, отивайки на тази среща, тъй като е доста добре, когато един министър-председател отива с гаранция зад тила си и консенсуса на цялата страна - с един доста значим документ ".

Според Илияна Йотова държавното управление би трябвало да препотвърди пред Скопие и българската позиция за общото минало и за езика в РСМ:

"Имаме доста добра разработка, чудесна формулировка на Българска академия на науките, която споделя, че това е писмена форма на югозападно произношение на българския език. Основата на езика не пречи на самоопределението на всяка една страна и на нейния народ на езика, на който те ще приказват. Както и общата ни история до 1944 година, след което потегля разделянето и обособяването на страната ".

"Подписаният Договор за добросъседство не се извършва. Не работи нито междуправителствената комисия, която трябваше да се събира два пъти годишно, а до този миг се е събрала единствено един път. Зациклиха и връзките сред двете така наречен исторически комисии. Почти нищо не беше направено в икономическа и инфраструктурна област ", разяснява вицепрезидентът.

Йотова акцентира, че за България е доста значимо да бъдат спазвани човешките права на българите, които са жители на Северна Македония:

"Когато има дискриминация и това, че са българи - жители на Северна Македония, не могат да израстват кариерно, когато се опасяват да кажат, че имат български генезис и български паспорт, за нас това ще бъде най-важното мерило и най-важният аршин за рухване на българското несъгласие ".

С президента Румен Радев имаме огромната упоритост в нашия мандат да се случи чудото - да имаме съюзничеството на изпълнителната власт и на Народното събрание, с цел да се сътвори Български културен институт, показа в предаването "Нещо повече " вицепрезидентът Йотова и добави:

"Така, както имат всичките ни сътрудници в Европа. Не може страната, основала славянската цивилизация, която е в основата на една книжовност, която и през днешния ден съществува, да бъде без своята културна дипломация, без този изход на открито "./ БНР
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР