Многобройни гости от страната и чужбина се стекоха днес в

...
Многобройни гости от страната и чужбина се стекоха днес в
Коментари Харесай

Спасените (ни) евреи


Многобройни посетители от страната и чужбина се стекоха през днешния ден в Пловдив за честването на 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на гибелта.

Митинг-поклонението се състоя на „ Паметника на благодарността “ на пл. „ Цар Калоян “ до Централния дом на младоженците.

Кръглата годишнина от спасяването на евреите в България по време на Втората международна война стана мотив още веднъж да се означи героизма и доблестта на българския народ, на видни общественици, представители на Българската Православна черква, политици, интелектуалци и жители, които отхвърлят да предадат своите еврейски сънародници и съумяват да ги опазят от лагерите на гибелта.

Спасяването на българските евреи е един от най-светлите моменти в българска история, тъй като в неговата основа стои човеколюбието и милосърдието.

Подвиг, с който никоя друга държава-съюзник на Германия по време на Втората международна война не може да се похвали, тъй като никоя от тях не посмява да се опълчи на волята на нацисткото управление.

Спасяването на българските евреи е уникален акт, с който цялостен един народ се опълчва против антисемитската политика в годините на Втората международна война.

Началото на честването сложиха четири надарени деца от „ Арт Войс Център “ с музикален възпитател и началник Румяна Иванова.

Те изпяха две песни, едната от които бе „ Ние сме света “ на Майкъл Джексън, изпълнена от Георги Димкин – възпитаникът на школата, който завоюва сърцата на публиката в благотворителното шоу  „ Като две капки вода за всяко дете ” с UNICEF.

За да почетат значимата годишнина, посетители на церемонията бяха кметът на Пловдив – Здравко Димитров, Негово Преосвещенство Знеполският свещеник Арсений, регионалният шеф на област Пловдив –д-р Ангел Стоев, ръководителят на Общинскиа съвет инж. Александър Държиков, ръководителят на Организацията на евреите в България „ Шалом “ проф. доктор Александър Оскар, ръководителят на Централния израелтянски нравствен съвет – Максим Делчев, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, заместник-кметът по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на регион Централен  Георги Стаменов, кметът на регион Източен Иван Стоянов, почетните консули на Република Италия –Джузепе Де Франческо, на Република Сърбия – Анастасия Солакова, на Казахстан – Митко Солаков, ръководителят на Окръжен съд Пловдив – Розалия Шейтанова, общински съветници, представители на партии, членове на управителния и консултативния съвет  на Фондация „ Заедно “, възпитаници от Частно главно учебно заведение “Роналд Лаудер ” – София към ОЕ “Шалом ”, общественици, ръководители на културни институции, представители на еврейската общественост в Пловдив.

Сред гостите бяха Виктор Меламед, Лея Коен, семейство доктор Нарцис и Гюрай Ходжеви и представители на общността от Израел и Съединени американски щати, особено пристигнали за честванията.

Водещ на честването бе инж. Светлозар Калев – ръководител на ОЕ „ Шалом “ Пловдив.

В словото си той напомни за ролята на Пловдивския митрополит Кирил, който прекрачва оградата и влиза в еврейското учебно заведение, превърнато в жандармерийски сектор, с цел да вдъхне кураж и убеденост на събраните за депортация евреи със знаменателните думи:

„ Ще легна на релсите, само че няма да позволи влаковете за лагерите на гибелта да тръгнат! “.

Припомнена бе ролята на доктор Обрейко Обрейков – ръководител Търговската камара – основател за подписка срещу депортацията, дружно с Димитър Пешев с съществена роля в спасението. Споменати бяха и дейностите на юристите Йордан Ковачев, Недко Каблешков, Георги Тодоров, Георги Кръстев, ролята на о.з. полк. Цветан Мумджиев, не позволил младежи от еврейските трудови лагери да се завърнат през 1943 година по родните места в Беломорието, където ги е очаквала сигурна гибел, и провел скриването им по къщите на родното си село.

Припомнено бе и името на шивача Миленков, написал персонално протестно писмо до царя, както проявената смелост и поддръжката от доста знайни и незнайни жители на нашия  град. Всички те са направили дейности, които са могли да застрашат живота им и бъдещето на фамилиите им.

Официалното слово във връзка 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на гибелта бе произнесено от ръководителя на организацията на евреите в България „ Шалом “ проф. доктор Александър Оскар.

След него думата бе предоставена Негово Преосвещенство Знеполският свещеник Арсений.

Инж. Лалка Обрейкова, внучка на Обрейко Обрейков – тогавашен ръководител на комерсиалната камара описа мемоари, които нейното семейство съхранява.

Д-р Хаим Пардо описа мемоари като участник със фамилията си в събитията в учебното заведение преди 80 година Думата бе предоставена и на двама от учениците от ЧОУ “Роналд Лаудер ” София – Лора Мезан и Бен Алмалех.

С едноминутно безмълвие всички присъстващи уважиха паметта на хората, взели участие в спасяването на българските евреи в тези трагични времена преди 80 година и отдадоха своята респект към жертвите  на холокоста.

В края на митинг-поклонението формалните посетители и жителите поставиха венци и цветя на „ Паметника на благодарността “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР