Много високопоставени ирански представители трябва да бъдат обвинени за свалянето

...
Много високопоставени ирански представители трябва да бъдат обвинени за свалянето
Коментари Харесай

Докладчик на ООН: Ирански представители да бъдат обвинени за сваления украински самолет

Много високопоставени ирански представители би трябвало да бъдат упрекнати за свалянето на украинския пътнически аероплан през януари 2020 година Това съобщи специфичният докладчик на Организация на обединените нации Анес Каламар, която разказа убийството на 176 души на борда на самолета като съществено закононарушение на гражданската и военна власт на Иран , написа " Гардиън ".

Специалният докладчик за извънсъдебни изтезания изпрати . В него показва откритията си след 6-месечно следствие на случая и се оплаква от неналичието на съдействие от страна на иранските управляващи. Много от въпросите й не получават отговор.

Експертът на Организация на обединените нации изключително строго осъжда отношението на държавното управление на Ислямската република към роднините на жертвите. Според нея те са унизени и заплашвани, отхвърлен им е достъп до останките и персоналните движимости, принуждавани са да вземат участие в проведени от управляващите погребения на " мъченици ".

Пътнически аероплан на Ukraine International Airlines с полет PS752 бе на Революционната армия на Иран малко след излитането на самолета от интернационалното летище в Техеран. Инцидентът се случи по време на засилено напрежение със Съединени американски щати, пет дни след с американски дрон в Ирак.

Самолетът бе с полет за Киев. След като отказваха да поемат отговорност в продължение на няколко дни, от Техеран оповестиха, че Боинг 737-800 е свален след неточност на противовъздушната защита на Иран, която помислила самолета за американска ракета.

Непоследователността в формалните пояснения наподобява има за цел да сътвори оптимално комплициране и минимална изясненост . Те наподобява са ги скалъпили, с цел да подвеждат и объркват, написа Каламар в писмото, изпратено на Техеран преди 60 дни, само че към момента не е получила отговори на заложените въпроси.

Тя разяснява пред английския вестник, че дейностите на иранските управляващи са незаконни и безразсъдни . Според нея свалянето на самолета е съществено закононарушение на иранските цивилен и военни управляващи, защото е в нарушаване отговорностите за отбрана на човешките права.

Официалната иранска позиция е, че поредност от механически неизправности и човешки неточности са довели до нещастието, само че Каламар отбелязва, че всичко това повдига още въпроси, на които Техеран не е дал отговор.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР