Много възрастни хора в Германия живеят в бедност и самота.

...
Много възрастни хора в Германия живеят в бедност и самота.
Коментари Харесай

Торбичка за баба - една идея от Германия

Много възрастни хора в Германия живеят в беднотия и самотност. На трапезата им рядко се появяват плодове, зеленчуци и друга здравословна храна. Група младежи оказват помощ на тези пенсионери с истинска концепция, споделя Марко Мюлер в публикация за " Дойче веле ".

" За някои от възрастните хора това е най-вълнуващото събитие в месеца ", споделя Карина Радац. Тя е съосновател и ръководител на сдружението Obstkäppchen ( " Торбичка с плодове " ). Неговите членове, в това време - 70 на брой, са решени да оказват помощ на възрастни хора, които живеят в беднотия или са самотни.

Веднъж или два пъти месечно доброволците посещават възрастни хора в провинция Северен Рейн-Вестфалия и им подаряват торбичка с пресни плодове и зеленчуци на стойност 5 евро. Средствата се набират от дарения и компании спонсори. Младите хора, организирали тази самодейност, считат, че тези възрастни хора, на които парите едвам им стигат до края на месеца, не трябва да се хранят нездравословно.

Почти всеки пети пенсионер в Германия живее на границата на бедността, изяснява специалистът по тематиката проф. Кристоф Бутервеге, някогашен учител по политология в Кьолнския университет: " Според критериите на Европейски Съюз всеки, който разполага с по-малко от 60% от междинния приход за една страна, е заплашен от беднотия. За самотно живеещ човек в Германия това са 999 евро на месец. "

Над три милиона пенсионери живеят в беднотия?

В Германия има над 17 милиона пенсионери. Ако 1/5 от тях са застрашени от беднотия, това значи, че в недостиг живеят над три милиона души. В момента обаче организацията работи в региона на град Хенеф, където раздава плодове и зеленчуци на 86 възрастни хора. Освен снабдяването със здравословна храна самодейността преследва и друга цел: най-малко за малко тези възрастни хора да не се усещат самотни и забравени. Защото доста от тях живеят самотно и не разполагат с задоволително средства, с цел да вземат участие в публичния живот. " Често те нямат пари даже да вземат рейса до прилежащия град, с цел да посетят някой своя непосредствен или родственик ", показва Карина.

Доброволците на сдружението оставят торбичките с плодове и зеленчуци пред вратите на възрастните хора, с цел да се избегнат неуместни диалози или любознанието на съседите. Много от пенсионерите обаче интензивно търсят диалог, тъй като са удовлетворени, че най-малко за мъничко не са сами. Нерядко те даже отварят домовете си и канят доброволците на чаша кафе. От съюза се стремят по опция един и същи доброволец да посещава даден възрастен човек - по този начин се основава доверие и непосредствен контакт.

Идеята за Obstkäppchen зародила непринудено: откакто Карина Радац следила по какъв начин една стара жена вади от кофите за отпадък празни бутилки, с цел да вземе депозита от тях. Това се случило преди 3 години, а в края на 2017 година сдружението към този момент било учредено.

Ако се питате за какво тъкмо това име са избрали: " Дълго време обмисляхме по какъв начин да назовем този план. Хрумна ни, че той има доста общо с историята от приказката за Червената шапчица, която носи на баба си храна, само че е погълната от неприятния вълк. Веднага направихме прилика с бедността, която като един злобен вълк гълтам толкоз доста възрастни хора ", споделя Карина Радац.

Заслужено самопризнание

През предходната година сдружението даже е спечелило една от общо 100-те стипендии, давани от Startsocial - общогермански конкурс за поощряване на доброволния обществен ангажимент. Първите 25 сходни начинания получават консултантска помощ в продължение на година, както и парична премия, връчвана персонално от немския канцлер Ангела Меркел. На срещата с нея най-хубавите седем плана ще бъдат отличени в допълнение и с финансова награда от 5 хиляди евро.

Още до края на годината обществената самодейност счита да разшири периметъра на активността си и към още един огромен град в региона Кьолн и Бон. На членовете на сдружението им се желае един ден да оказват помощ на възрастни хора из цяла Германия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР