Много важно беше да направим добър анализ на 2020, тя

...
Много важно беше да направим добър анализ на 2020, тя
Коментари Харесай

Фандъкова: Бюджетът е на София е реалистичен – три са основните цели, които съм заложила

Много значимо беше да създадем добър разбор на 2020, тя беше сложна, постановяваше се да вършим актуализации, само че успяхме да реализираме главната цел – да запазим финансовата непоклатимост на града. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка на признатия бюджет на столицата.

В този бюджет се включват огромна част държавно делегирани действия. Тази година следва нарастване на учителските заплати, на средствата за обществените служащи и за системата на опазването на здравето. Така че от този впечатляващ милиард 880 милиона лв., към 1,380 милиарда лв. са държавно делегирани действия. Капиталовата стратегия към 500 млн. лв. се състои от близо 300 млн. предпазени европейски средства за съществени обекти и планове на града. Един от най-важните и основни е цялостната реорганизация на трамвайната линия на трамвай номер 5 по бул. " Цар Борис III ", която започваме през месец март. Вече има подписан контракт с изпълнителя, прави се организация на придвижването, изясни Фандъкова.

" Смятам, че бюджетът е на София е реален и под напрежение, стратегически цели и стратегически планове отличават бюджета. Три са главните цели, които съм заложила и в моята стратегия, която беше подкрепена от жителите. Първата цел са стратегическите и инфраструктурни планове и работата в кварталите. Около 140 млн. лв. са заложени за тези цели, добави Фандъкова.

Основна цел е дотъкмяване и създаване на стадии от третия градски кръг, което е значимо за облекчение на трафика. Това са булевардите " Тодор Каблешков ", " Филип Кутев " и в това време връзките със Северната скоростна дъга.

50 млн. лв. от тези средства са заложени към ремонтите в другите квартали.

10 са основните планове, които са заложени в плана, подсилен от Европейската капиталова банка и от Столичния общински съвет.

Всички тези сметки няма да наранена данъчната политика на Столична община.

" Вече обявихме, че направихме и не предложихме нарастване на налозите и главните такси. Разбира се, сега се намираме освен в епидемиологична конюнктура и здравна рецесия, само че и в икономическа и финансова рецесия за всички. Ясно е, че в миг на рецесия няма по какъв начин да предвиждаме увеличение на налозите и таксите ", изясни Фандъкова.

Около 200 милиона лв. ще бъдат отделени за справяне с казуса със замърсяването на въздуха. Вече е оповестена процедура за закупуване на уреди за отопление, с които да се заменят печките на дърва и въглища на огромна част от семействата.

Средствата за миене на улици също ще бъдат увеличени. С 24% са увеличени площите за миене. Отваря се нова стратегия за " кални точки " - местата, в които се паркира и от които се разнася прахуляк и тиня. Такива пространства към този момент са облагородени в " Овча купел ", " Красна поляна " и " Надежда ".

Не се планува увеличение на налозите и таксите в този миг на рецесия, увери кметът Фандъкова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР