Много украинци, които от деца говорят само на руски език,

...
Много украинци, които от деца говорят само на руски език,
Коментари Харесай

Въпросът с езика е принципен. Как украинците започнаха да бойкотират руския

Много украинци, които от деца приказват единствено на съветски език, към този момент отхвърлят да го употребяват. Причината за това е съветската инвазия в родината им.

Една от главните цели, с които Русия изясни непредизвиканата си военна инвазия в Украйна, почнала на 24 февруари, беше отбраната на рускоезичното население в източната част на страната. Всъщност дейностите на съветските бойци, провокирали най-вече цивилни жертви и опустошения таман на югоизток, предизвикаха доста украинци да бойкотират съветския език, с който са израснали.

Валентина Масияш е преподавател с съвсем 50 години опит. След началото на нашествието тя е принудена да напусне родния си град Токмак в отчасти окупираната от руснаците източна Запорожка област. Сега тя управлява езиков център в Днепър, в който доста избягали от родните си места украинци учат украински език. Те са измежду локалните поданици, които са решили да бойкотират съветския поради дейностите на Москва.

Според социологическата организация "Рейтинг " в този момент единствено 18% от украинското население употребява съветски език ежедневно. Преди началото на войната този дял е бил 26%, а преди анексирането на Крим от Русия и началото на военните дейности в източния район Донбас през 2014 година - 40%.

"Врагът беше подготвен да русифицира Украйна и да потвърди, че Украйна не съществува - че тя е просто част от Русия. Никой не разбра, че зад това стои капан по какъв начин да ни създадат рускоезични. И те се пробваха да потвърдят на света, че имат право да влизат в нашата земя, тъй като ние всички сме "руснаци “, които приказват съветски ", споделя преподавателката по украински език пред телевизия на Радио Свободна Европа/Радио Свобода.
 Урок в езиковия център на Валентина в Днепър.
Валентина споделя, че нашествието на руснаците в родината ѝ е "отвращава " от ден на ден нейни сънародници от съветския език. А тя им оказва помощ да научат по-бързо украински. Учениците ѝ са все хора от Източна Украйна, които до момента са говорили единствено съветски език.

"Когато видях какво направиха с Мариупол, си помислих: "Боже! Там са наши хора! Бих желал да поддържаме връзка повече. И бих желала да е на украински ", споделя жена, която избира самоличността ѝ да бъде непокътната в загадка. Тя е съумяла да се избави от разкъсваната от непрекъснати военни дейности Донецка област.

Сред искащите да се научат да приказват свободно украински е и Олена от Крим. Когато през 2014 година полуостровът е анексиран от Русия, тя се реалокира в региона на Днепропетровск. Руският е нейният роден език и до края на февруари тази година приказва единствено него. Сега желае да промени това.

"Имам родственици в Крим, само че не поддържам връзка с тях. Въпросът с езика е кардинален за мен, желая да приказвам на украински ", прибавя Олена.

Много от хората, които учат украински, към момента постоянно превключват на съветски. На други им е мъчно да приказват и пишат. Роман от Днепър споделя, че още не може да схваща добре известията на главния за страната език. Учителката Валентина Масияш обаче е уверена, че усвояването на украинския е въпрос на време.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР