Много трудно ще се стигне 3-процентния праг. Този бюджет е

...
Много трудно ще се стигне 3-процентния праг. Този бюджет е
Коментари Харесай

Добрев: Промяната в последните 2 години поръчваха, ядоха и пиха и сега изведнъж дойде сметката

" Много мъчно ще се стигне 3-процентния предел. Този бюджет е прекомерно оптимистичен, тъй като той залага прогноза за стопански напредък от 1,8%. Имаме прогноза на Българска народна банка от 0,4% и прогноза на МВФ от 1,4%. Според нас икономическият напредък на България ще бъде сред 0,4 и 1,4%, някъде посредата ". Това съобщи пред БНР депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. 

По думите му това е основополагащо, тъй като точно на база на икономическия напредък се счита Брутният вътрешен продукт и приходите в бюджета. Според ГЕРБ очакваният недостиг ще бъде доста повече от 6,4%, тъй като приходната част няма да е тази, която МФ допуска. 

" Първо би трябвало да забележим този бюджет. Ако в действителност дефицитът е 6,4%, това значи, че би трябвало да забравим за еврозоната и би трябвало да стартираме да се тормозим за финансовата непоклатимост на страната. Всеки недостиг над 3% значи дългова серпантина, изтегляне на десетки милиарди нови отговорности за страната и значи гръцки сюжет ", разяснява Добрев и продължи: 

" Ако не се подхващат никакви дейности, в действителност има заплаха за финансите на страната и за гръцки сюжет. Ако се подхващат дейности, може и да се избави ситуацията. Лошото е, че тези, които доведоха страната до тази обстановка, в този момент като че ли се скриха и заобикалят да разясняват ".

Според него не би трябвало да се подвигат налозите. " И самият Асен Василев е срещу да ги подвигаме ", добави той. 

" Ако вдигнем налозите, проблем няма да имаме. Обаче в случай че вдигнем налозите, това значи да забавим икономическия напредък на страната, значи да натоварим бизнеса ".

" Само споменаването на опцията да обложим облагите на всички компании с 33%, вреди на бюджета. Фирмите, чувайки тази опасност, всеобщо ще стартират да крият резултата - и за предходната година, и за тази година. Самата концепция да обложим свръхпечалбата на всички компании вреди ", изрече мнението си депутатът. 

Много мъчно ще се оправим с тази обстановка, решенията по никакъв начин не са лесни, обобщи Делян Добрев.

" Промяната " в последните 2 години " поръчваха, ядоха и пиха " и в този момент внезапно пристигна сметката от Министерството на финансите. Сега те първо се пробват да намерят неточност в тази сметка, което няма да се случи. В следствие като видят, че сметката е вярна, ще стартират да се скатават ".

Добрев се разгласи против кабинет с " Продължаваме промяната ". Той посочи, че това е персоналната му позиция:

" Не мисля, че най-хубавата композиция е сред първите, изключително в случай че втората мощ - " Промяната ", желае още веднъж да ръководи бюджета на страната. Всъщност те ни докараха до тази обстановка. Ако ще се прави коалиция сред първите двама, с цел да ръководи " Промяната " още веднъж по безобразния метод, по който го прави през последните 2 години, по-добре, моето персонално мнение, е да няма такава коалиция. По-добре още веднъж да отидем на избори, в сравнение с да позволим на тези " шарлатани " още веднъж да вършат опити с бюджета. Защото тези опити най-после ги плащаме всички ".

" В последните 37 години от началото на тегленето на заеми от България, приблизително сме теглили по 1 милиарда на година. Сега поради " шарлатаните " взимаме по 13 милиарда - 13 пъти повече дълг теглим на година поради тези опити ", акцентира още депутатът от ГЕРБ.

Той посочи, че официалната позиция на партията е да направи всичко допустимо, с цел да се случи коалиция сред първите две сили в Народното събрание, тъй като това би било устойчиво болшинство, което би могло да извади страната от рецесията. 

Ако те не одобряват основаването на такова устойчиво болшинство с първия мандат, не виждам по какъв начин биха могли да чакат някаква поддръжка от нас за втория мандат, добави Добрев. Според него не е вероятен и вид, в който ПП-ДБ предложат формат на държавно управление, в който да няма политически фигури, и ГЕРБ да го поддържа. 

Според него дори да има съдружно държавно управление, Политическа партия в никакъв случай повече не трябва да се докопва до държавния бюджет:

" Тази сметка, която я получихме от Министерството на финансите, ще ни се стори като детска игра спрямо това, което ще се случва оттук насетне ".
ТЕМА преди 1 час 1760 преди 4 часа 3523 преди 17 часа 6220
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР