Много трудно е да обясняваш на хората защо трябва да

...
Много трудно е да обясняваш на хората защо трябва да
Коментари Харесай

Дацов за Бюджет 2024: Политиката на правене на дефицити рано или късно води до дестабилизация

Много мъчно е да обясняваш на хората за какво би трябвало да има консистентна и строга бюджетна политика, тъй като Бюджетът, като се изключи че се грижи за другите функционалности в страната, в самия него има разнообразни лобита или групи от хора, които имат личните си ползи. Всеки има интерес да получи по-висока заплата, а пенсионерите - да получават по-високи пенсии, без значение какъв е приносът и каква е ситуацията. Поради това доста постоянно, изключително в политиката, се изкушаваме да се изиграваме с тези групи, тъй като в края на краищата политиците желаят да бъдат избирани. 

 

Това сподели за БНР Любомир Дацов - финансист и член на Фискалния съвет - институцията, която прави без значение наблюдаване и разбор на бюджетната рамка на страната. Той е безапелационен, че общият интерес, минава през политиката на недостига или на по този начин нареченото бюджетно салдо:  

 

" Друг е въпросът, че точно работата на финансовия министър е да бъде закостенял и да се пробва да не прави недостиг, а според от икономическото положение и придвижването на стопанската система да изравнява нещата.  

 

Има голям проблем в политиката на настоящия финансов министър от последните 3 години, тъй като във време, когато бюджетът би трябвало да е уравновесен или даже малко от горната страна - положително салдо, той прави 3% недостиг, както се получи за предходната година съгласно последните данни, които излязоха. За идната година, има комплицирана математика, която стои зад това, България по принцип не би трябвало да прави по-висок недостиг от -1% в естествени времена. Това се назовава " средносрочна бюджетна цел ". Ние сме задължени, в това число и като политическа логичност и като законодателство, което съществува, всяка година, в случай че сме отвън този -1% да вършим изпитание и да понижаваме недостига, който имаме над 1% с 0.5% всяка година. В българската тактика, в това число тази година, когато беше признат бюджета за 2024, а и за идващите години, е планувано въобще да не мърдаме от 3-те %. Това въобще не е рационално от позиция на предвижданията за икономическо развиване на България. Никой не може да изясни за какво при 3 % и нещо, каквото Министерството на финансите споделя, че ще имаме като напредък тази година, ние вършим подобен недостиг. Второ, рано или късно някой в Брюксел ще каже, че тази политика неконсистентна и не дава отговор на разпоредбите. 

 

Фискалният съвет също е споделил в отчета си, “че тази работа няма да докара до положително ”: 

 

“Защото постоянно, когато имаш опция да спестяваш или да бъдеш по-благоразумен, а ти харчиш безусловно неблагоразумно и допълнително, в сравнение с могат да ти разрешат приходите, постоянно това води до две неща - или струпване на дълг, или идване на миг, в който би трябвало да вдигнеш налозите, с цел да компенсираш нещата ”. 

 

“Ние не поддържаме тази политика на правене на дефицити, тъй като рано или късно тя води до дестабилизация на бюджета. А и другото - ние си играем с 3-те % недостиг, които са показани като някаква манна небесна надали не сега, чисто политически. Това е допустимо най-високият таван, който може да бъде постиган. Това не значи, че ти би трябвало да стоиш на него. В следващите години ще би трябвало да слезем под този таван и нормално да се придържаме към минус 1%.  

 

Няма предпоставки за актуализация на бюджета тази година, само че " дяволът е в детайлите ”, добави Дацов в предаването " Преди всички " по " Хоризонт ": 

 

" Цялата тази тактика, която ни се проповядва сега, може се играе ва банк и ненапълно да излезе от сполучлива, единствено в случай че ние имаме доста висока успеваемост на харчене на средствата. А ние виждаме, на нас ни се популяризират планове за общините. Насипното събиране на планове от общините въобще не е въпрос на политика или може би е въпрос на политика, само че там успеваемостта е никаква. Ако погледнем, половината ограничения, които са свързани с повишение на събираемостта, водят до големи разноски в допълнение за компаниите и товари компаниите. Не може, вдигайки налозите да вземем за пример на огромните, които са главните вложители, да ги накараш да влагат в допълнение в страната ". 

 

" На фона на всичките пропаганди, мен ме кара вътрешното възприятие и опитът, който имам в живота, постоянно да бъда малко по-внимателни с всичко това, което се случва ". 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР