Много трудна ситуация - президентът до голяма степен е с

...
Много трудна ситуация - президентът до голяма степен е с
Коментари Харесай

Антон Станков: Една от най-нелогичните длъжности за поста министър-председател са колегите от Сметната палата

Много сложна обстановка - президентът значително е с вързани ръце след направените промени в Конституцията. Една от най-нелогичните длъжности, които би трябвало да заемат поста министър-председател са ръководителят и зам.-председателят на Сметната палата, а най-независим е Омбудсманът и неговият заместител. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Антон Станков, някогашен правосъден министър.

" Основната функционалност на Сметната палата е да управлява разходването на бюджета. Искам да попитам по какъв начин един от ръководителите на Сметната палата ще ревизира самичък себе си за интервала му като длъжностен министър-председател по какъв начин е разходвал бюджета. Струва ли ви се обективно? ", обърна внимание Станков.

По думите му в случай че ръководителят на Народно събрание стане длъжностен министър-председател, това би било забавно: " Това предложение дълбоко визира казуса дали той ще може да взе участие в предизборна акция за идващ парламент? Този въпрос стои по същия метод и във връзка с министрите в бъдещо служебно държавно управление ". Относно Омбудсмана, Антон Станков сподели: " Диана Ковачева е прелестен човек, професор и така нататък Оценена е нейната дарба и тя отива арбитър в Страсбург, българският представител в Страсбург, а госпожа Елена Чернева-Маркова подаде оставка.

Изказването на шефа на Българска народна банка Димитър Радев, че: " Не е добра концепцията Централната банка да се намесва в политическите процеси ", Антон Станков разяснява по този начин: " Изказването на господин Радев е доста вярно и съответно, този въпрос обаче трябваше да бъде тестван още преди измененията в Конституцията. Още когато се е създавал този къс лист от вероятни кандидатури. За страдание, това не е направено и в този момент чуваме възражения. Ключов въпрос е и състава на държавното управление по какъв начин ще бъде завършен? Кой носи отговорност за това служебно държавно управление. Защото в остарялата редакция доста ясно ставаше дума за това, че президентът носи отговорността. Сега отговорността не е ясна и какъв е смисълът, за какво се акцентира този въпрос освен от мен, а и от други конституционалисти. Политическата отговорност значи носенето както на позитивите, по този начин и на негативите от избрани дейности. Така че кой ще носи негативите? За позитивите е ясно, там все ще се откри кой да каже: " Ако не бяхме ние, нямаше по какъв начин да стане ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР