Много студено и хлъзгаво е навън. В Добрич и Кнежа

...
Много студено и хлъзгаво е навън. В Добрич и Кнежа
Коментари Харесай

Попаднали сте в снежна буря: Знаете ли какво да направите, за да оцелеете?

Много студено и хлъзгаво е на открито. В Добрич и Кнежа температурите паднаха до към  минус 11 градуса, в София е минус 6 - в множеството региони температурите са сред минус 5 и минус 10 градуса.

Какво да вършим, в случай че закъсаме на пътя. Историята на О'Хеър от Съединени американски щати, която попада в снежна стихия с колата си и оцелява по знамение е една от многото, които могат да ни се случат.  

Посещението ѝ през уикенда, през зимата на 1997-98 година, не минава добре. След като се скарва с приятеля си, О'Хеър се качва в колата си доста рано сутринта в понеделник, с цел да се върне в Чикаго и на работа.

23-годишната жена кара по междущатска автомагистрала 65 напряко в снежна стихия, написа Си Ен Ен. 

Снимка: iStock

" Озовах се в условия на бяла нощ. Имах проблеми с поддържането на контрола над транспортното средство. Вятърът беше доста мощен. Снегът се носеше встрани. Беше извънредно мъчно да се вижда. Беше извънредно. Изнервих се и взех решение да спра, само че колата ми заглъхна. Не знаех какво да върша. Излязох и се пробвах да намеря метод да оправя нещата, само че не съумях ".

И ето го същинския призрачен сън. Млада жена не е знаела каква е прогнозата. Не е имала нищо изключително топло за обличане. Нямала одеяла. Никакъв зимен комплект. Само шевролетът ѝ и време да размишлява по какъв начин нещата са се объркали толкоз бързо.

Историята на О'Хеър е прекомерно постоянно срещана история на хора, които са сюрпризирани от снежна стихия или друго зимно време.

Тази история е от Съединени американски щати, само че и у нас се чака студено време, виелици и заледявания.

Какво поучават експертите, в случай че попаднем в клопката на студа.

Информираността и избягването са най-хубавите ви оръжия против виелици и други неприятни зимни условия.

Максималните температури денем ще са най-вече сред минус 3 и 2 градуса

Ако тръгвате на път, започнете да проверявате метеорологичните условия към седмица преди пътуването си и не забравяйте да проверявате още веднъж всеки ден, когато прогнозите за времето станат по-точни.

Имайте различни проекти за пътуването си и в случай че метеорологичните условия наподобяват все по-неблагоприятни, използвайте тези различни проекти или отложете пътуването.

Трябва да ревизирате изискванията по целия маршрут, а освен в началната и крайната точка, изключително в случай че преминавате през високи планински проходи.

Малко географски и климатични знания също оказват помощ

Виелиците не са единствено зимно събитие. Те могат да се случат и тук-там, които нормално свързвате с горещо време.

През 1972 година Иран е обиден от снежна стихия, която лишава живота на хиляди хора. Най-малко четирима души починаха в Испания при започване на 2021 година при рядка снежна стихия. А елементи от вътрешността на Алабама, Джорджия и Каролините бяха връхлетени от снежни стихии през 1993 година, когато се развихри бурята на века.

Облечете се добре

Подходящото облекло е от решаващо значение, в случай че отивате на място, където може да има виелици и други студени стихии.

Важно е да се носи многопластово облекло, ръкавици и шапка. Външните облекла би трябвало да са компактно изтъкани и водоотблъскващи. Ръкавиците и шапката ще предотвратят загубата на телесна топлота.

Важно е да вземете със себе си зимно облекло, даже и да не е толкоз студено или застрашително, когато тръгвате, или просто планирате да останете в колата си.

Облечете се с няколко пласта свободно прилепнали, леки облекла, вместо с един тежък пласт.

Може да се наложи да свалите един или два пласта, с цел да избегнете прегряване, прекомерно изпотяване и следващо изстудяване.

Ако сте на открито е значимо да покриете устата си, с цел да предпазите белите си дробове от мощно студения въздух. Не вдишвайте надълбоко студения въздух и говорете колкото се може по-малко.

Комплект за оцеляване

Уверете се, че имате цялостен комплект за сигурност, преди да тръгнете.

одеяло за оцеляванепътна сол и лопатастъргалкакабели за прекъсвачвода за пиенекомплект за ремонтФенерче и сигнални ракетизарядно устройство за мобилен телефон

Преди да тръгнете, би трябвало също да заредите течността за чистачки и да ревизирате налягането в гумите, протектора и маслото. Уверете се, че телефонът ви е изцяло зареден.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР