Много собственици на жилища ще се сблъскат едва сега с

...
Много собственици на жилища ще се сблъскат едва сега с
Коментари Харесай

ЕЦБ предупреждава за поскъпване на голяма част от ипотеките

Много притежатели на жилища ще се сблъскат едвам в този момент с нарасналите лихвени проценти, а оттова и с по-високи заплащания по своите заеми. За това предизвести основният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн, който разяснява забавените резултати от стягането на паричната политика.

Голяма част от европейците с жилищни заеми, изтеглени преди промяната на лихвения цикъл, бяха ваксинирани от рекордно бързото покачване на лихвите. Това е по този начин, защото огромна част от заемите за жилища са с краткотраен закрепен лихвен %.

Срокът, до който лихвите са закрепени по тези заеми, обаче изтича тази година за към 30% от ипотеките с закрепени лихви.

Ще има доста повече хора, изложени на сегашните лихвените проценти “, споделя основният икономист на ЕЦБ Филип Лейн пред аудитория във Флоренция, представен от Politico.

Той подчертава на обстоятелството, че въздействието на стягането на паричната политика към момента се демонстрира.

По-високите лихвени заплащания значат риск от усложнения за кредитополучателите и също по този начин усилват риска от несъблюдение – нещо, което може да повлияе на банковата непоклатимост.

Степента, в която кредитополучателите ще бъдат наранени, варира в Европа. Около 70% от засегнатите заеми ще бъдат в Испания и Италия, до момента в който единствено към 10% - във Франция и Германия.

Около 80% от ипотеките в еврозоната са с закрепен лихвен % към декември. Много от тях са взети още при ниските лихви, когато

„ кредитополучателите бяха по-оптимистични “, по думите на Лейн.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР