Много сме дали и много може да дадем на европейското

...
Много сме дали и много може да дадем на европейското
Коментари Харесай

Доналд Туск: Ще бъдете резултатни като Стоичков преди 25 години

Много сме дали и доста може да дадем на европейското семейство. Това сподели на откриването на българското председателство на Европейски Съюз президентът Румен Радев в Народния спектакъл „ Иван Вазов”.

„ От 11 година сме член на Европейски Съюз, само че от 13 века България е югоизточната врата на континента, това е скъпоплатен исторически опит. На Балканите знаем добре, че от разделянето покълват нещастия. Европа е прекомерно огромна, с цел да бъде монолитна, само че и прекомерно дребна, с цел да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е „ Съединението прави силата”, акцентира президентът.

По думите му България има изпитан във времето модел на положително общуване сред религиите, написа БТВ.

„ Ние сме родината на кирилицата, която е мост към Изтока. България, която през днешния ден догонва развиване страни в Съюза, избави своите евреи през най-мрачните години за континента. Това ме кара да имам вяра, че доста сме дали и доста можем да дадем на нашето европейско семейство”, посочи Радев.

Поемаме председателството в сложен за Европейски Съюз миг, сподели още президентът.

Глобалната неустановеност трансформира европейската защита в императив. Миграцията и тероризмът изискват деен разговор с огромните съседи на Съюза, означи Радев.

Когато проблемите засягат всички ни, ключът е в реализма и солидарните старания. За да пребъде Европа, ни трябват разбираема тирада, опростени процедури, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма, уточни той.

Вярвам, че през идващите 6 месеца нашите посетители от Европа ще се усещат вкъщи си измежду римските руини и православните църкви на България, изключително тук в София, където православна черква, католическа катедрала, джамия и синагога са единствено на няколкостотин метра една от друга, добави президентът.

Това е неповторимо историческо притежание, което ще припомня, че Европа не е единствено икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена надълбоко в историята, културата и хуманизма, които не трябва да загърбваме, сподели още Румен Радев.

Доналд Туск на български: Ще бъдете резултатни като Стоичков преди 25 години

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съблюдава обещанието си да изнесе тирада напълно на български език по време на формалното разкриване на българското европредседателство.

„ Вярвам, че вашето председателство ще бъде толкоз резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков на Световното по футбол”, съобщи Туск пред препълнената зала на Народния спектакъл „ Иван Вазов”.

„ Добре, че един от целите на българското председателство е бъдещето на Западните Балкани – кой различен, в случай че не вие – потомците на Спартак, наследниците на най-старата страна, вие, които в никакъв случай не сте губили бойно знаме в борба, кой различен би бил на висотата на тази значима и извънредно сложна задача да се възобнови европейската вероятност за целия регион”, добави Туск.

Той съпостави Балканите и с паметния сериал „ Игра на тронове” и стартира речта си с откъс от Иван Вазов.

Жан-Клод Юнкер: Вашето място е в Европа, в Шенген и в еврозоната

Всички знаят, че мястото на България е в Европа, в Шенген и в еврозоната и ще работим за това. Това сподели ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер на откриването на българското европредседателство в Народния спектакъл „ Иван Вазов”.

„ Европейската комисия ще стои до България, тъй като Съединението прави силата”, посочи той.

„ В Люксембург за първи чух галактическата Мистерия на българските гласове. Те към този момент летят в Космоса. Това е съществено достижение. Ние не знаем дали ще има някой в космоса да го чуе, само че в този момент, довечера, има капацитет, има аудитория, 500 млн. души, които слушат българския глас и той ще се чуе и ще бъде изразителен в Европа”, сподели Юнкер.

„ Аз изключително обичам България – нея, хората, културата, шопската салата, луканката”, добави ръководителят на Европейска комисия.

Бойко Борисов: По време на председателството би трябвало да сме неутрален модератор

От една страна по време на председателството би трябвало да сме неутрален модератор, само че в това време би трябвало всеки българин да остане с чувството, че Европейски Съюз прави нещо за него. Това сподели министър-председател на Република България Бойко Борисов.

„ Ние като българи фактически би трябвало да оценим, че ръководителят на Съвета си е положил толкоз труд, с цел да покаже уважението на европейските институции към нашата история, към всички вас, които толкоз старания са положили “, сподели Борисов.

Според него е значимо, че на едно място са се събрали президентът, вицепрезидентът и ръководителите на парламентарните групи. Борисов разгласи, че през днешния ден е имал няколко часа диалози с огромните европейски медии и няколко часа с Доналд Туск.

„ Тревогата във въпросите във всички е огромна “, уточни Бойко Борисов. Той изясни, че през 6-те месеца на председателството има доста събития, които ще стартират, които да се развият, а трети ще завършат.

Борисов изброи измежду тях: кохезионната политика, огромните проблеми в района, земеделската политика, киберсигурността, общата европейска защита и миграцията.

Министър-председателят обърна внимание на обстановката в Крим и на нашите огромни съседи.

Според него страната ни има късмет да придвижи напред вярата на народите на Западните Балкани.

„ През тези 6 месеца на нашето председателство би трябвало да се отворят доста въпроси и отговори да се дадат “, сподели Борисов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР