Много сме дали и много може да дадем на европейското

...
Много сме дали и много може да дадем на европейското
Коментари Харесай

Румен Радев: Много сме дали и много може да дадем на Европа

Много сме дали и доста може да дадем на европейското семейство. Това сподели на откриването на българското председателство на Европейски Съюз президентът Румен Радев в Народния спектакъл „ Иван Вазов”.

„ От 11 година сме член на Европейски Съюз, само че от 13 века България е югоизточната врата на континента, това е скъпоплатен исторически опит. На Балканите знаем добре, че от разделянето покълват нещастия. Европа е прекомерно огромна, с цел да бъде монолитна, само че и прекомерно дребна, с цел да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е „ Съединението прави силата”, акцентира президентът.

По думите му България има изпитан във времето модел на положително общуване сред религиите.

„ Ние сме родината на кирилицата, която е мост към Изтока. България, която през днешния ден догонва развиване страни в Съюза, избави своите евреи през най-мрачните години за континента. Това ме кара да имам вяра, че доста сме дали и доста можем да дадем на нашето европейско семейство”, посочи Радев.

Поемаме председателството в сложен за Европейски Съюз миг, сподели още президентът.

Глобалната неустановеност трансформира европейската защита в императив. Миграцията и тероризмът изискват деен разговор с огромните съседи на Съюза, означи Радев.

Когато проблемите засягат всички ни, ключът е в реализма и солидарните старания. За да пребъде Европа, ни трябват разбираема тирада, опростени процедури, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма, уточни той.

Вярвам, че през идващите 6 месеца нашите посетители от Европа ще се усещат вкъщи си измежду римските руини и православните църкви на България, изключително тук в София, където православна черква, католическа катедрала, джамия и синагога са единствено на няколкостотин метра една от друга, добави президентът.

Това е неповторимо историческо притежание, което ще припомня, че Европа не е единствено икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена надълбоко в историята, културата и хуманизма, които не трябва да загърбваме, сподели още Румен Радев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР