Много скоро ПП-ДБ ще представят проекта си за промени в

...
Много скоро ПП-ДБ ще представят проекта си за промени в
Коментари Харесай

Стою Стоев: Идват промените в конституцията

Много скоро ПП-ДБ ще показват плана си за промени в Конституцията, увери ръководителят на правната комисия в Народното събрание и народен представител от обединението Стою Стоев. В основата на измененията е гарантирането на независимостта на правосъдната власт. Това посочи Стоев, който взе участие в интернационална конференция на частните правосъдни реализатори.

" Предложенията на " Продължаваме промяната-Демократична България " сега се разискват с останалите парламентарни групи, с цел да може да бъде показан единен план за промени в Конституцията, сподели Стою Стоев.

След като първичният кръг от договаряния завърши, измененията ще бъдат импортирани в Народното събрание и тогава ресорната  парламентарна комисия ще проработи: " След като излезем с един по-консолидиран план и бъде импортиран в Народното събрание, тогава към този момент ще стартира работата и всъщност. "

Стоев не се ангажира със периоди:

" Не бих се заел с краен период, само че мисля, че в скорошно бъдеще да имаме и разгласен обществено план за промени в Конституцията ". Част от концепциите на " Продължаваме промяната-Демократична България " са делене на Висшия правосъден съвет на два органа - съдийски и прокурорски.

" Висш правосъден съвет и прокурорски съвет. Висшият правосъден съвет да дава отговор за съдиите, като в него би трябвало да имат болшинство съдии, определени от съдии, което е дългогодишна рекомендация и стандарт за самостоятелност на съда от всички интернационалните институции, които имат касателство към нашето законодателство. Отделно от това, считаме, че съществено би трябвало да се лимитират пълномощията на основния прокурор. "

Председателят на Правната комисия добави, че въпросът дали да бъде отстранена фигурата на основния прокурор е извънредно сериозен и би трябвало да премине през доста сериозен спор.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР