Много силен метеоритен дъжд, с няколко хиляди метеора, прелитащи на

...
Много силен метеоритен дъжд, с няколко хиляди метеора, прелитащи на
Коментари Харесай

Звезден дъжд: 10 000 метеора на час прелитат край Земята

Много мощен метеоритен дъжд, с няколко хиляди метеора, прелитащи на час , чака жителите на Земята на 31 май , заяви кримският астроном Александър Якушечкин пред медиите.

" Сутринта на 31 май жителите на Земята могат да чакат прелестно представление - същински метеоритен дъжд , като броят на метеорите може да доближи до 10 хиляди на час. Продължителността на нарасналата метеорна интензивност ще бъде към два часа, като максимумът ѝ, съгласно изчисленията, ще настъпи в 6:30 ч. (московско време), когато внече ще е настъпило утрото ", сподели Якушечкин.

Потокът ще се следи най-добре в западното полукълбо на Земята , изключително в Северна Америка , сподели астрономът. Той означи, че към този момент има няколко версии за пика на метеоритния дъжд.

Метеоритния поток Tau-Herculidae е забавен, с това, че е бил предсказан след откриването на неговата комета-майка 73P/Schwassmann-Wachmann 3 (или в резюме комета SW3), открита на 2 май 1930 година от А. Швасман и А.А. Вахман (Хамбургска обсерватория). Орбиталният интервал на кометата е 8,5 години.

" Тогава метеоритният дъжд е бил систематизиран като слаб и незанимателен, в случай че не беше разпадането на кометата SW3 през 1995 година През декември наблюденията демонстрират, че ядрото на кометата се е разпаднало на най-малко четири огромни фрагмента. До 2006 година по време на идващото прекосяване на кометата през перихелий са открити повече от 65 фрагмента от нея. Анализът на траекторията на тези фрагменти, както и общата симулация на държанието на метеоритния облак, като се вземат поради разстройствата, изключително въздействието на Юпитер, разреши на откривателите през 2005 година да предвиждат усилването на интензивността на метеоритния дъжд през 2022 и изключително през 2049 година ", съобщи Якушечкин.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР