Много се употребяваше, особено от по-демократичните лидери, думата „диверсификация”, но

...
Много се употребяваше, особено от по-демократичните лидери, думата „диверсификация”, но
Коментари Харесай

Борисов: Газът не се пренася в сакове, за диверсификация трябват тръби

Много се употребяваше, изключително от по-демократичните водачи, думата „ диверсификация”, само че газът е такава суровина, която не може да се придвижва в сакове, в чанта, в джоб да се носи, нужни са газопроводи. Това разяснява министър председателят Бойко Борисов по време на инспекцията на трасето на газовата връзка с Гърция.

Той я дефинира като „ фантазия на доста генерации политици”, които, да вземем за пример, „ са мечтали за Големи шлемове” (като „ Голям шлем” бяха определяни огромните и в последна сметка неслучили се с днешна дата енергийни планове от времето на президента Георги Първанов – б.р.).
Борисов инспектира градежа на газовата връзка сред Гърция и България Газопроводът би трябвало да проработи през втората половина на 2020 година
Връзката би трябвало да обезпечи диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в Югоизточна Европа. Предвиден е интензивен градеж на 185-километровото оборудване сред Стара Загора, Хасково и Комотини.

Догодина по това време най-късно България ще може да внася полутечен газ и ще може да се каже на хората: „ Вие нямате никаква взаимозависимост, може да доставите газ отвред, никой няма да може да ви спре парното”, акцентира министър-председателят.

„ На една сергия в случай че може да наредиш краставици от 4-5 места, сигурно ще избереш най-хубавите и най-евтините или най-малко ще имаш право на избор. Газовият хъб „ Балкан” и това, което вършим като газова борса, ще даде опция не да подменяме един с различен източниците, а да има конкуренция”, съобщи Борисов.

На събитието участваха и посланиците на Съединени американски щати, Азербайджан и Гърция у нас. Гръцкият дипломат уточни, че Атина, София и Вашингтон се сближават в общ енергиен план – терминала за полутечен газ в Александруполис, като за основа се употребява синьото гориво, доставяно от Азербайджан.



„ Този план е доста значим за диверсификацията и енергийната сигурност. Енергийната сигурност е национална сигурност”, акцентира и посланикът на Съединени американски щати н.пр. Херо Мустафа.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР