"Много се радвам, че днес България и Гърция са не

...
"Много се радвам, че днес България и Гърция са не
Коментари Харесай

България и Гърция дават пример и надежда, че на Балканите може да има мир

"Много се веселя, че през днешния ден България и Гърция са освен ос на непоклатимост, те дават образец и вяра, че на Балканите може да има мир, добросъседство и ползотворно съдействие. " Това съобщи президентът Румен Радев на среща с президента на Гърция Екатерини Сакеларопулу в Атина.

България и Гърция потвърдиха, че две страни и два народа могат освен сполучливо да преодоляват наследството на предишното, само че и да развиват стратегическо партньорство, основано на споделени общоевропейски полезности, уточни българският президент.

Той означи, че днешните провокации и пред двете страни би трябвало да преглеждаме като провокации пред целия Европейски съюз, и добави, че в това е същността на Общността - неговата взаимност. "В подтекста на провокациите на бъдещето наша обща задача е да отстояваме дружно единното европейско пространство на полезности, на културни, обществени и стопански достижения ", сподели още Румен Радев.

Българският държавен глава поздрави Екатерини Сакеларопулу за напъните по привличане на стратегически вложители в региона на високите технологии. "Това е още една област на перспективно съдействие, тъй като България има също съществени достижения в региона на осведомителните технологии и стартъп ", посочи той.

Радев изрази разбиране, че контактите и взаимоотношението на най-високо политическо равнище са нужна основа за обогатяване и задълбочаване на съдействието в сигурността и защитата, мигарцията, битката с тероризма, незаконния трафик, за стопанската система, културата, енергетиката, образованието и други области от съвместен интерес.

Българският президент осведоми президента на Гърция за развиването на самодейността "Три морета ", която цели да усъвършенства транспортната, енергийна и цифрова съгласуваност сред страните от Източна Европа.

Сакеларопулу означи, че връзките сред двете страни са дългогодишни и се базират на общата ни визия за непоклатимост и мир в района.

Тя разяснява и въпроса за напрежението сред Атина и Анкара в Източното Средиземноморие и означи, че единственият път за Турция е спазването на интернационалното право. А това Европейският съюз би трябвало да реализира освен, с цел да отбрани суверенните права на страните членки, а и с цел да обезпечи сигурността и стабилността в района,

Днес в Атина президентът Румен Радев се срещна и с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис.

Двамата организираха среща на четири очи, която продължи близо час. Обща бе позицията, че битката с незаконната миграция, противодействието на тероризма и превъзмогването на провокациите пред сигурността в нашия район изискват общ европейски метод, учреден на взаимност и споделени полезности.

Енергийната, транспортна и цифрова съгласуваност в Югоизточна Европа е от голяма важност освен за района, а и за целия Европейски съюз, подчертаха Радев и Мицотакис. Те разискаха нужните условия и промени за рационализация и привличане на стратегически вложители.

Във връзка с това българският президент поздрави гръцкия министър председател за решението на "Майкрософт " да влага 1 милиарда $ в Гърция за основаването на районен център на данни. Очаква се до 2025 година тази инвестиция да подтиква разкриването на десетки хиляди работни места в страната. Румен Радев изрази вяра, че партньорството сред двете страни в региона на осведомителните технологии и дигитализацията ще продължи да се задълбочава.

Президентът Радев и министър-председателят Кириакос разискаха и процеса на разширение на Европейски Съюз и европейската вероятност на Западните Балкани.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР