Много са обаче висшите училища, които обучават по определени професионални

...
Много са обаче висшите училища, които обучават по определени професионални
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Висшите училища у нас не са много

Много са обаче висшите учебни заведения, които образоват по избрани професионални посоки. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV.

Той означи, че у нас има 51 висши учебни заведения, от които 37 държавни и 14 частни.

"Проблемът е, че в последните 3 десетилетия системата се разрасна профилно – доста висши учебни заведения, основани като профилирани, започнаха да образоват в редица професионални посоки, които са неприсъщи за тях”, разясни министърът.

Той означи, че в последните три десетилетия приемът в системата на висшето обучение се е разраснала, тъй като се е нараснало търсенето.

„ Висшите учебни заведения дадоха отговор с предложение, разрасна се търсенето. През 1990 година 30% от завършващите възпитаници са били одобрявани в системата на висшето обучение, а в този момент са 80%”, сподели Красимир Вълчев.

Според него доста възпитаници са желали да запишат висше обучение просто, тъй като са желали да имат такова. В последните 2-3 години обаче висшите образователни заведения се сблъскали с все по-малкия банкет на студенти, което се дължало на демографската рецесия.

Вълчев сподели още, че е почнало преструктуриране на системата, с цел да може да се обърне по-голямо внимание на профилираните посоки, които губели блясъка си.

Расте броят на претендентите в агрономическите специалности >>>

По-рано този месец стана ясно, че специалисти от Европейската комисия предлагат България фрапантно да понижи броя на университетите. Така съгласно експертите ще се усили финансирането на висшите учебни заведения и на научната активност у нас.

България би трябвало да понижи университетите на 10 >>>

За плагиатството на ректор

Според настоящото законодателство единствено прокуратурата се произнася за плагиатство, сподели Велчев във връзка проблема с уличения в плагиатство ректор на Техническия университет във Варна проф. Росен Василев.

Според министъра характерното в проблема е, че жалбата не е от този, от който е преписвано.

„ Ректорът твърди, че докторантът е преписал преди този момент от него. Докторантът не се жали в случая”, разясни министърът на образованието, който изрази вяра да има мнение на прокуратурата.

Към сегашния миг ние не можем да се произнесем за плагиатство, призна Вълчев, тъй като до известна степен били с вързани ръце, тъй като имало празнина в закона за развиване на университетския състав.

"Разпоредбата споделя, че в случай че се откри плагиатство, ректорът освобождава съответния учител, само че нищо не споделя за ректора. Такъв случай имаме за първи път ", изясни министърът.

За тежките раници

Красимир Вълчев призна, че има проблем с тежките раници на учениците. Той добави, че ще направи всичко належащо, с цел да го реши, като уточни, че една раница тежи приблизително към 7 кг, а единствено учебниците са към 2 кг.

"Най-голямата оптимизация ще пристигна по линия на образователните тетрадки и помагалата, би трябвало да се ограничи броят им”, счита Вълчев. Той сподели, че би трябвало да се направи всичко допустимо за облекчение на тежестта на учебниците, като загатна и за закупуването на шкафчета

Сред целите на министерството са още да сложи шкафчета в учебните заведения.

По думите му електронните учебници са опция, само че към момента не може да отпишат книжните учебници, тъй като не може да се разчита, че всяко дете ще има достъп до електронно наличие единствено посредством персонално устройство.

За по-леки раници: учебници на части и шкафчета в учебно заведение >>>
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР