Много са нашите сънародници решили да живеят извън родината в

...
Много са нашите сънародници решили да живеят извън родината в
Коментари Харесай

Мисис България Оксана Желяпова с кауза за запазване на българското в Молдова

Много са нашите сънародници решили да живеят отвън родината в устрема да си обезпечат по-добър живот. Докато ние от време на време гледаме на България като страна в дъното на редица ранглисти, българите които не са родени тук мечтаят да се върнат у нас. Сега ви срещаме с Оксана Желяпова, бесарабска българка, приела идеята да резервира духа на българското в Молдова. 

Израснала на три километра от украинската граница в град Твърдица, където 91% от популацията са българи, Оксана е закърмена от дребна с нашенските обичаи. 

„ Аз го усетих през песни, танци, през страст. Идваш в Твърдица и виждаш по какъв начин баба или дядо разясняват нещо. Излизаш на улицата и гледаш хора в национални дрехи и ухае на тази обич към традициите. Няма по какъв начин ти да не си пропита с тази обич. Родена си с това “, споделя Оксана.

Баща й дава отговор за българския културен център в Твърдица, а запазването на българските корени е основна цел на фамилията.

„ Макар че ние в никакъв случай не сме обсъждали това в фамилията, ти го виждаш по какъв начин това ухае на тази обич към българско. И тъй като съм майка на две деца желая те да продължат, да остане този образец за тях, да знаят, че са бесарабски българки, нищо че са дребни - те към този момент знаят историята за тях “.

Именно близкият контакт на фамилията на Оксана с проблемите на българската общественост в Молдова, я стимулира да даде публичност и да стартира да събира средства за хората там. 

„ Винаги имаше проблем, постоянно се е случвало нещо политически, тъй като малцинствата са потиснати. И ние не останахме без проблеми. Ние го усещаме последните две три години. “

Малко са държавните средства, които доближават до бесарабските българи в Молдова. На път е закриването на учебното заведение, където децата имат единствената опция да учат езика ни. Затова задачата на Оксана е да събере средства, с които да закупи българска литература и учебници.

При всяка среща с хората от родния си град, Оксана осъзнава какъв брой е значимо те да имат поддръжка. Историите на хора, които същински я допират и дават мощ да продължава с идеята си.

След като се открива трайно да живее в България, тя доста добре знае компликациите, през които всички българи в Молдова би трябвало да преминат, в случай че желаят пренесат живота си у нас.

„ Този народ желае бъдеще тук желае да ражда деца и желае да има къде бъдеще, най забавното желае да им даде бъдеще тук, не в Англия, не в Америка, не другаде, а тук “, добавя Оксана.

Следващата седмица тя провежда благотворителна вечеря, която цели да събере средства за съхраняването на българщината измежду общността на бесарабските българи в Молдова.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР