Много са критиците на местното управление в Пловдив, но по-важното

...
Много са критиците на местното управление в Пловдив, но по-важното
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив Здравко Димитров: Критикувайте, но без да ...

Много са критиците на локалното ръководство в Пловдив, само че по-важното е, че има полемика. Тя е допустима, тъй като общинската администрация в този мандат е диалогична и желае да чуе концепциите на жителите, на обществениците, на политиците, на медии.

Това е по-трудният път, по-дългият, само че правилен. Затова, когато насочат рецензии към нас, ние би трябвало да отговорим, а това става най-добре посредством цифрите.

Няма да се уморя да дублирам, че наследихме съществени планове от предходния мандат, само че те бяха на „ трупчета “ и ние трябваше да ги рестартираме.

С встъпването ми в служба започнахме дейна работа по проблематични планове, които бяха изостанали и осъществяването им беше сложено под риск. Успяхме да задвижим навреме работата и

да спасим за града 38 млн. лева по Оперативна програма „ Региони в напредък “.

С тези средства се построяват две детски градини, едно учебно заведение, транспортна инфраструктура и ще бъдат санирани пет блока. След 10-годишна сага успяхме да задвижим реставрацията на Небет тепе и получихме финансиране от 8 млн. Подписахме контракт с Министерството на районното развиване и за благоустройството за реализацията на зона „ Гладно поле “ в размер на 12 млн. лв..

Много старания ни лиши наваксването на периодите за осъществяване на най-мащабния план в града - Водния цикъл за 120 млн. лв., който се осъществя по Оперативна програма „ Околна среда “.

Започна подмяната на ВиК мрежата в регион “Северен”

Напредъкът на плана ни дава убеденост, че ще го приключим в периода му до края на 2021 година Започва и построяването на нова пречиствателна станция на стойност 70 млн. лева

Вече интензивно се работи по построяването на подлеза „ Модър-Царевец “, който ще свърже регионите „ Западен “ и „ Южен “. Предстои през лятото да започва и още един мегапроект - пробивът под Централна жп гара. В доста добра съгласуваност сме с НКЖИ и в къси периоди подготвихме идния старт на плана, който е на стойност 80 млн. лв.. Но преди този момент постигнахме ясна договореност с управлението на НКЖИ за запазването на пътна връзка „ Бетонен мост “.



Започна

построяването и на стадионите „ Христо Ботев “ и „ Локомотив “,

за които предходната година държавното управление отпусна 37 млн. лева

В програмата си за ръководство имаме написан явен инфраструктурен проект, който е основан на настоящия Общ организационен проект на Пловдив. В него е създадена ефикасна транспортно-комуникационна система, която е сполучливо надградена във към този момент написания нов Общ устройствен план. Всички планове, които предлагаме за създаване, са съобразени с главните документи за развиването на града, като е събрана експертизата и визията на десетки специалисти, а не по наше скимване.

От първия ден започнахме

дейна работа по подготовка на новия програмен интервал,

направата на един от най-съществените документи, който ще дефинира средносрочните цели и цели за стабилно развиване на Община Пловдив за интервала 2021-2027 година - Планът за интегрирано развиване на община Пловдив (ПИРО-Пловдив).

Документът ще очертае ясно политиките и ресурсите за реализиране на трайно възстановяване на икономическото, общественото и екологичното положение на Община Пловдив и устрема към по-висок витален стандарт на хората в общината и стабилно развиване на територията. Планът ще ни даде и изясненост за капацитета за развиване и опциите за коопериране със прилежащи и други общини. Така че в този момент ние сме се съсредоточили и върху значими планове със прилежащите общини " Родопи ", " Марица ", Куклен, Асеновград и с градовете, с които попадаме в един клъстер - Бургас и Стара Загора. Ще търсим благоприятни условия и по направленията " Електронното ръководство " и " Зелена стопанска система ", където сигурно има доста какво да се направи.

С екипа приготвяме също благоприятни условия за

различен екологичен превоз,

за разширение на велоалеите и пешеходните и зелените зони.

През необятно публично разискване минават всички планове, които желаеме да осъществяваме. На 12 май представихме обществено 11 значими плана за развиването на града, за чиято реализация са ни нужни средства. Сред тях са построяването на нов мост над река Марица, пробивът под Водната палата, реконструкцията на улиците " Царевец " и " Хаджи Димитър ", разширението на бул. " Марица-север " и ул. „ Кукуш ".

В проектите на Общината са рационализация на техниката и оборудването на общинските предприятия " Чистота " и " Паркове и градини ", с цел да бъдат по-ефективни и да отговорят на проектите за развиване на града.

Имаме още доста хрумвания и желаеме за тях поддръжката на жителите и политическите сили. Критикувайте ни с ясни причини, само че не пречете.

При един коментатор (б.р. - Александър Константинов, създател на " Марица " ), който почитам, първо прочетох, че нямаме ясна политика в съставянето на бюджета. Втора година обаче се вижда, че бюджетът е добър и подсигурява развиването на града и главните комунални и обществени услуги. Тази година амбициозната прогноза за локалните доходи може би ще бъде изпълнена, макар компликациите към пандемията, която се надяваме да затихне. После четох рецензии за събираемостта на локалните налози и такси. Отчетите за първите месеци на 2021-ва демонстрират, че и в това отношение администрацията се оправя доста добре.

Събираме в положително движение настоящите налози и такси и наваксваме доста със остарели отговорности

на жители и компании.

Сега рецензията се придвижва към значимите планове - нямало нови и се работ​ело главно по наследени от предходния мандат. Първо - изказванието не е правилно, тъй като за 18 месеца екипът е създал доста нови хрумвания, които чакат ред. А работим главно по предходните, тъй като бяха в риск и периодите ни притискат. Ако администрацията бездействаше, както се твърди, щяха да бъдат изгубени доста европейски средства, както към този момент се е случвало в Пловдив с първия Воден цикъл и парите за Небет тепе. Освен това се опитваме да работим качествено, с цел да не се случи както с Транспортния план, написан в мандата на Славчо Атанасов и осъществен при Иван Тотев, изгодите от който, за жалост, са много противоречиви.



Вярвам в екипа си и стоя зад него, тъй като с дейностите на всички ни Пловдив обърна наклонността да изостава фрапантно в усвояването на европейски средства. Това е доста значимо, тъй като против всеки лев, вложен от Общината по стратегиите, получаваме още 3 за значимите вложения за града.

Ако някой има действителни хрумвания по какъв начин да развиваме Общината, кабинетът ми е отворен за всеки. Освен това спор по значимите въпроси се води непрестанно в Общинския съвет, както и в поредност полемики и публични разисквания. Ние действаме. А критиците - дано заповядат.



Приходите в бюджета са повишени с над 64%

С 64% е нараснала събираемостта на приходите за тази година по отношение на миналата, а събраните налози единствено за първите четири месеца на годината са близо 60 млн. лева Това демонстрира последната информация на дирекция „ Местни налози и такси “ към Община Пловдив.

Приходите от началото на годината до 30.04.2021 година са 59 848 234 лв., от които главници в размер на 58 681 746 лв. и лихви за просрочие в размер на 1 166 488 лв..

За същия интервал през 2020 година са събрани доходи в общ размер на 36 476 511 лв., от които главници в размер на 35 779 008 лв. и лихви за просрочие в размер на 697 504 лв..

Ръстът спрямо предходната година, в цифрово изражение, е в размер на 23 371 723 лв., а в процентно изражение е над 64%.

Събраните локални налози и такси, за минали години, от юридически и физически лица, за интервала 01.01.2021 година - 30.04.2021 година, са общо в размер на 10 603 885 лв., от които главници в размер на 9 476 353 лв. и лихви за просрочие в размер на 1 127 532 лв..

С оглед на положителните приходи при започване на годината считам, че ще съумеем да осъществим заложения проект за доходи от локални налози и такси, който е в размер на 117 870 480 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР