Много рязко от Брюксел ни се казва, че до 2027

...
Много рязко от Брюксел ни се казва, че до 2027
Коментари Харесай

Европа иска до 2027-ма да затворим първите въглищни централи

Много внезапно от Брюксел ни се споделя, че до 2027 година би трябвало да се извадят избрани мощности от енергетиката ни. Това съобщи пред БНР вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов. Преди седмица, в друго изявление, той също предизвести, че Европа втърдява тона си във връзка с въглищните централи и уговорките на България по въпроса. Точно тази тематика спъва и завършването на Плана за възобновяване и развиване.
Проблематичните елементи са в сферите енергетика и господство на закона и ще би трябвало да се решат в незабавен порядък, с цел да може проектът да бъде предаден, посочи Пеканов.
По думите му има чуваемост и схващане в Брюксел, че „ най-вероятно, да, ще се наложи един длъжностен кабинет да го съобщи “.
Позитивния резултат Пеканов вижда в това, че ще бъдат вързани ръцете на всички последващи държавни управления за провеждането на избрани промени. Настоящият вид на документа е четвърти.
" Крайно време е да се разделим с климатичните си илюзии – че всички тези неща ние сме ги подписвали, само че няма да ги прилагаме. Част сме от всички тези процеси “, бяха думите на вицепремиера. Той акцентира, че за жалост това са към този момент написани съглашения и документи, с които страната ни се е заела.
Пеканов добави, че „ в този момент доста внезапно ни се споделя от Брюксел “, че до 2027 година би трябвало да се извадят избрани мощности.
Големите вложители към този момент се интересуват дали там, където ще влагат, е направена декарбонизация, сподели още той.
Атанас Пеканов акцентира, че защото в предишното при разнообразни трансформации хората са се чувствали неподкрепени и излъгани, в този момент считат, че това ще се случи още веднъж. Според него тематиката за бедността и обществените неравенства в България е била неглижирана и в този момент Планът е спрян от един обществен въпрос.
Не можем да си кривим душата – във ВЕИ има по-малко работни места, в сравнение с сега във въглищната промишленост. Затова би трябвало да намерим други възможности. Да намерим благоприятни условия промишлеността да се развива в района, счита Пеканов.
Вицепремиерът посочи, че в случай че цените на излъчванията продължат да нарастват, производството на мръсна сила ще става все по-неефективно.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР