Много родители на малки деца не са наясно с правата,

...
Много родители на малки деца не са наясно с правата,
Коментари Харесай

Експерт: Майките имат право на неплатен отпуск за отглеждане на дете и той се признава за трудов стаж

Много родители на дребни деца не са наясно с правата, които им  дават законите при развъждането на децата.

Един от най-често срещаните въпроси е - зачита ли се за трудов стаж интервалът на потребление на неплатен отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст и дължат ли се осигурителни вноски за този интервал? На тези и други въпроси по тематиката, отговаря специалистът по трудово право Тодор Капитанов.

Неплатеният отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст се признава за трудов стаж. Лицата, които употребяват този неплатен отпуск, са здравно обезпечени напълно за сметка на работодателя си. Други осигурителни вноски, с изключение на здравните, не се дължат.

Тъй като времето, през което се употребява неплатен отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст, се признава за трудов стаж, за този интервал служителят има право на заплатен годишен отпуск, който може да се употребява, откакто се върне на работа.

Съгласно Кодекса на труда в България, трудов стаж е времето, през което служащият или служителят е работил по трудово правно отношение, доколкото друго не е планувано в този кодекс или в различен закон, както и времето, през което лицето е работило като държавен чиновник. За трудов стаж се признава и времето по трудово правно отношение, през което служащият или служителят е употребил неплатен отпуск за краткотрайна нетрудоспособност (болничен).

Могат ли шефовете на търговски сдружения, назначени по контракт за ръководство и надзор, да употребяват неплатен отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст?

Тук би трябвало да напомним, че договорът за ръководство и надзор не е трудов контракт и по отношение на него не се ползват наредбите на Кодекса на труда. Съответно родителят/осиновителят, работещ по подобен договор не може да употребява неплатен отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст, който е организиран в Кодекса на труда.

Същото се отнася и до въпроса могат ли самоосигуряващите се лица да употребяват неплатен отпуск за развъждане на дете до 8-годишна възраст?

Дейността на самоосигуряващите се лица не се контролира от Кодекса на труда. Поради тази причина те нямат опция да употребяват уредения в Кодекса на труда неплатен отпуск за развъждане на дете.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР