Много работа и ядове - малко признание и пари. В

...
Много работа и ядове - малко признание и пари. В
Коментари Харесай

Германия отчаяно търси кметове

Много работа и кахъри - малко самопризнание и пари. В Германия към момента има хора, подготвени непринудено да работят като кметове. Но те стават все по-малко. Дали тогавашният пост фантазия е на изгубване? Астрид Пранге споделя в публикация за " Дойче веле ".

" Със сигурност в селото има хора, които са по-свободни от мен, само че те не демонстрираха предпочитание. " Юрген Бол от лятото работи непринудено като кметски наместник на Герхардсбрун. Повече от три години дребният град в Рейнланд-Пфалц с население от 170 поданици не е имал кмет. Тогава на фермера му дожаляло и решил да се заеме с тази задача.

Кметствата в редица обитаеми места в Германия стоят празни. Кметските наместници и локалните управници нямат предпочитание да се кандидатират наново, в общините намирането на попълнения става все по-трудно. В Бавария, където локалният избор ще се организира през март 2020 година, към 50 % от всички настоящи кметове - над 1000 души, няма да вземат участие в изборите още веднъж.

Юрген Бол знае повода: " В началото човек мисли, че на такова малко място няма доста работа. А тя е доста повече от предстоящото ". Той отделя на " своето " място повече от 10 часа седмично. Заедно с членовете на селския съвет е възстановил стената на гробището и се е погрижил за прочистването на черните пътища. Най-голямата задача, която му следва, е ремонтът на улицата, която минава през центъра на селото.

Местните управляващи са в рецесия освен поради дефицита на претенденти - понижава и интервалът, в който доброволците са подготвени да се ангажират с сходен вид работа. Едно обаче е несъмнено: кметове като Йозеф Рюдел, прекарал 56 години отпред на община Виндхаген, която има към 4000 поданици, се срещат все по-рядко.

Александер Хандшу от немския Съюз на градовете и общините счита, че това се дължи както на възходящата натовареност, по този начин и на увеличаващата се неприязън към ангажираните с локалното ръководство. " Има от ден на ден обиди и закани против хората, които се занимават с проблемите на локално равнище. Бих се радвал някой да каже какъв брой му харесва това, че сме отдадени на общинската активност ", изяснява Хандшу в изявление за Дъждовни води.

С какво Татяна е по-добра от Щефан

Татяна Цирюлников, общински началник на един от кварталите в Алтенщат, в провинция Хесен, е изпитала всичко това на гърба си. Студентката получи поста в средата на октомври, откакто първичният избор на единствения кандидат-кмет Щефан Ягш, член на извънредно дясната Националдемократическа партия, провокира гневни реакции в цялата страна.

" След избирането ми за шеф на общината получих " прелестен " имейл ", споделя иронично Цирюлников. " Там бе написано и, че руснаците и чужденците скоро ще завземат нашата Германия. Било срамно в какво се е трансформирала родината им. Във " Facebook " даже ми бе отправена смъртна опасност. "

За най-високопоставения чиновник на община Алтенщат точно тази неприязън е причина за неналичието на интерес към заемането на постове в локалните управляващи. " Хората биват нападани, в това число в управителните органи ", изяснява Клаус Бубе в изявление за Дъждовни води. " Мнозина са обезверени. По-рано доброволците се задържаха с десетилетия, а в този момент се предават единствено след две-три години. "

Ентусиазмът на доброволците спада

В баварския град Шванфелд общината била принудена да трансформира доброволната активност на кметския наместник в платена, и то на цялостен работен ден. Защото в най-старото село в Германия не се намерил нито един гражданин, който да желае да наследи дългогодишния кмет Ричард Кьот и да се кандидатира за общинските избори през март 2020 година Едва откакто локалният ежедневник " Майнпост " съобщил за обезвереното търсене на кмет, се получили 30 заявки.

По-рано ползата е бил по-голям. " Имало е моменти, когато сме имали по трима претенденти за поста в общини от по 300 души ", удостоверява кметът Маркус Францен от Гиндорф в Райнланд-Пфалц. Селото с малко над 300 поданици било без началник в продължение на три години и половина, по тази причина на локалните избори през май тази година Францен решил да постави завършек на окаяната обстановка: той се отказал от почетния си пост като заместник-ръководител на доброволната пожарна команда в селото и бил определен за кмет.

Сега се грижи за детската площадка и уличното осветяване в селото, а неговите съселяни са му признателни. " Получавам огромна поддръжка, изключително когато навестявам възрастните хора ", споделя Францен.

Съюзът на кметовете във федералната провинция Баден-Вюртемберг към този момент не желае да получава самопризнание единствено на думи, по тази причина представителят Михаел Макурат, кмет на Дитцинген, изиска повече пари за доброволците. Освен това политическите партии би трябвало да се погрижат по-добре за обезпечаването на последователност. " Ако нещата продължат да се развиват по този метод, никой няма да желае да си рискува главата, с цел да не му я отсекат. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР