Много работа е свършена, но предстои още повече, за да

...
Много работа е свършена, но предстои още повече, за да
Коментари Харесай

Свършено е много, остава още повече: Защо все нещо не е наред с туризма в България?

Много работа е свършена, само че следва още повече, с цел да може България да се утвърди като туристическа дестинация на четири сезона. Това може да се направи като извод от чуването на министъра на туризма Зарица Динкова, което се организира в четвъртък по време на съвещание на отрасловата комисия в Народното събрание.

Тогава се видя ясно напрежението, което има сред сектора и министър Динкова. На няколко пъти прехвърчаха искри сред тях, разменяйки си реплики за несвършена работа или липса на подготвеност. Динкова обаче от самото начало защитаваше работата си и не спираше да твърди, че интензивно работи както с сектора, по този начин и с сътрудниците си от Министерския съвет.

Вие познавате ли нашия финансов министър? Говорите ли с него? Ако нямате връзка, ние можем да създадем среща? “, обърна се към Динкова депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

Въпросът му пристигна по линия на препоръчаните от Асен Василев редица финансови промени, засягащи туристическия отрасъл. Според Дилов министърът на туризма е трябвало да организира среща с сътрудника си и да го предизвести, че огромна част от предложенията са неприложими в бранша.

В отговор на упреците Динкова съобщи, че не желае да става представител на финансовия министър, само че сподели, че персонално е инициирала среща сред нея, Асен Василев и сектора още на 21 септември, с цел да се избегнат „ всички клевети в медиите “.
Обвинения
По време на чуването си Динкова беше упрекната и в това, че прекомерно дълго време е отсъствала от страната и е било невероятно да се проведат чувания в комисия и надлежно да се наблюдава работата на ведомството.

Туризмът е изключително значим като интернационална политика, освен на локално равнище “, посочи отрасловият министър. „ Трябва да се престане с общественото позициониране на туризма като мрънкащ, а като мощен бизнес в заетостта, с уместно място в приходите в страната. “

Тя добави, че отсъствието отвън страната и се е налагало, с цел да нарежда България като положително туристическо място за визити. Периодът на отсъствието на Зарица Динкова от България съвпаднал и с интернационалните туристически изложби, които също са били употребявани за популяризирането на страната ни и благосъстоянието, което имаме.

По отношение на упованията за този зимен сезон, министърът сподели, че записванията все още са близки до миналогодишните нива. Проведени са три срещи с бизнеса, предвид на обстановката на пазар Израел са ориентирани повече средства за маркетинг и реклама на заместващи пазари. Тя заяви, че при започване на идната година е планувано взаимно събитие на Министерството с к.к. „ Пампорово “, Банско и вероятно с к.к. „ Боровец “.
 ски писта Нов сезон, остарели проблеми за зимните курорти в БългарияРекламна тактика
На въпрос от страна на представител на " Възраждане " по отношение на тактиката на министерството за идната година, Динкова не пожела да отговори, като съобщи, че всички тактики и мнения са писмени и следва среща на Националния съвет по туризъм на 14 декември, след която щяло да се реши каква е тактиката за идната година.

От Българска социалистическа партия зададоха въпрос, обвързван с измененията в Закона за туризма, които разрешават реклами в обществените мрежи да се вършат без публични поръчки.  
 депутати Парите за онлайн туристическа реклама ще се отпускат без социална поръчка
Такива реклами е имало и преди измененията. В подтекста на законовата смяна съм провеждала срещи с изпълнителния шеф на Booking по какъв начин са си сътрудничим чисто механически, само че към момента срещаме ограничавания от страна на финансовото министерство “, сподели Динкова, като загатна, че към този момент има няколко подготвени плана за реклама, без да прецизира обаче нищо повече.

Нейният заместител – Ирена Георгиева напомни, че все още реклами на страната ни се излъчват по BBC, Българска национална телевизия, Нова телевизия, bTV и Expedia.

Рекламата на България не е единствено по тези канали, само че и през изложби, разнообразни събития. България взе участие в над 20 изложби и сега имаме хрумвания да усилваме квадратурата на щандовете “, сподели зам.-министър Георгиева.

В съвещанието на Комисията по туризъм взе присъединяване и началникът на кабинета на Зарица Динкова – Марияна Кордова. Тя заяви, че напредват диалозите с две други онлайн платформи по отношение на рекламата на туризма на България, едната от които е Гугъл. Започването на работа с тях обаче е обвързвано с разкриване на разплащателна сметка, което е обвързвано с процедура, която се изисква от платформите, която съгласно Кордова не е лека.
Бюджет за туризъм
За 2024 година Министерството на туризма планува приносът на бранш „ Туризъм “ в брутния вътрешен артикул (БВП) на България да е 8.3%, за 2025 година – 9.1 на 100, а за 2026 година – 9.4%. Това сподели началникът на кабинета на министъра на туризма Марияна Кордова по време на представянето на проектобюджета на ведомството за идната година в рамките за разискването на плана на бюджет на страната на първо четене в отрасловата парламентарна комисия. За тази година беше заложен принос от 6 на 100 и упоритостта на ведомството е този % да бъде изпълнен, сподели Кордова.

Приходната част на проектобюджета за 2024 година е общо 9.4 млн. лв., което е нарастване от 63 на 100 по отношение на 2023 г

Министерството е поискало от финансовото ведомство нарастване на разноските за реклама с близо 9.2 млн. лв., само че това не е било признато с претекста за „ есенната макроикономическа прогноза и лимитираното фискално пространство “, сподели началникът на кабинета на министъра на туризма.

Кордова съобщи, че ведомството ще продължи да търси благоприятни условия за в допълнение финансиране посредством по този начин нареченото целево финансиране по Централния бюджет. Към двете стратегии в разходната част на проектобюджета е заложена и Програма „ Администрация “ в размер на 3.5 млн. лв. по отношение на нарастването на минималната заплата.

Христо Проданов от ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ прикани членовете на Комисията сред първо и второ четене на проектобюджета да предложат спомагателни 10 милиона лв. за реклама и това да бъде подкрепено и в пленарна зала.

На разискването не участва представител на финансово министерство, което провокира неодобрение измежду депутати.

Комисията одобри на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на България за 2024 година, импортиран от Министерски съвет на 24 ноември.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР