Много преди Колумб да прекоси Атлантическия океан, осем дървени сгради,

...
Много преди Колумб да прекоси Атлантическия океан, осем дървени сгради,
Коментари Харесай

Викингите прекосили Атлантика 1000 години преди Колумб

Много преди Колумб да прекоси Атлантическия океан, осем дървени здания, покрити с чим, са били издигнати над торфено тресавище и поток в северния завършек на канадския остров Нюфаундленд - доказателство, че викингите са достигнали първи Новия свят. Но тъкмо по кое време викингите са пътували, с цел да основат селището L'Anse aux Meadows, беше тайнственост - най-малко до момента, оповестява NOVA.

Учените оповестиха, че посредством нов вид техника за датиране, употребяваща отдавнашна слънчева стихия като насочна точка, разкрива, че селището е било основано през 1021 година - тъкмо хилядолетие и 471 години преди първото корабоплаване на считания за до момента изобретател на Америка Христофор Колумб. Техниката е употребена върху три части дърво от селището и всички те сочат към една и съща година.

Пътуването на викингите може да бъде тълкувано като голям брой крайъгълни камъни в историята на човечеството. Селището дава най-ранните известни доказателства за трансатлантическо пътешестване. То също по този начин отбелязва мястото, където земното кълбо най-сетне е било обитаемо от хората, които хиляди години преди този момент са достигнали Северна Америка по сухопътна връзка, която в миналото е свързвала Сибир с Аляска.

„ Много похвали би трябвало да получат тези северноевропейци за това, че са първите представители на човешкия тип, прекосили Атлантическия океан “, съобщи геологът Майкъл Дий от университета в Грьонинген в Холандия, който управлява проучването, оповестено в списание Nature.

Викингите са били моряци със скандинавски корени - Норвегия, Швеция и Дания. Пътували през Европа, от време на време колонизирали, а различен път търгували или превземали. Те имали изключителни умения за изграждане на лодки и навигация и са основали селища в Исландия и Гренландия.

" Мисля, че е почтено да се опише пътуването им, както като откривателско странствуване, по този начин и като търсене на нови източници на първични материали ", споделя Дий. " Много археолози считат, че главната мотивация за търсенето на тези нови територии е била да открият по-специално нови източници на дървен материал. Обикновено се счита, че са тръгнали от Гренландия, където дървесината, подобаваща за строителство, е извънредно рядка ", споделя още Дий.

Техните дървени плавателни съдове се задвижвали с платна и гребла. Един оживял образец е наименуван транспортен съд „ Oseberg “, който е с дължина почти 21,5 метра.

Епохата на викингите обичайно се дефинира сред 793-1066 година сл.н.е, представяйки необятен диапазон за времето на трансатлантическото им корабоплаване. Обикновеното радиовъглеродно датиране - установяване на възрастта на органичните материали посредством премерване на тяхното наличие в избран радиоактивен изотоп на въглерода, се оказва прекомерно неопределено до момента за селището „ L'Anse aux Meadows “, което беше намерено през 1960 година, а преобладаващото мнение беше, че датира от 11-ти век.

Новият способ за датиране разчита на обстоятелството, че слънчевите стихии създават характерен радиовъглероден сигнал в годишните пръстени на напредък на дървото. Известно е, че през 992 година е имало огромна слънчева стихия - изблик на високоенергийни лъчи от слънцето. Във всичките три изследвани части дърво, от три разнообразни постройки, са образували 29 растежни пръстена след този, който носи доказателства за слънчевата стихия, което значи, че дървото е отсечено през 1021 година, сподели археологът от Университета в Гронинген Марго Куйтемс, водещият създател на проучването.

Не локалните поданици са секли дървата, тъй като има доказателства за железни остриета, които те не са имали, споделя Дий и добавя, че продължителността на окупацията остава неразбираема, въпреки че може да е минало десетилетие или по-малко.

Устните истории, наречени исландски саги, изобразяват наличие на викинги в Америка. Записани епохи по-късно, те разказват водач на име Лейф Ериксън и населено място, наречено Винланд, както и насилствени и мирни взаимоотношения с локалните нации, в това число взимане на плебеи. Датата 1021 почти подхожда на разказите за сагата, сподели Дий и прибавя: „ Така поражда въпросът какъв брой от останалите завършения в сагата са правилни? “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР