Много повече трябва да се направи за опазване на психичното

...
Много повече трябва да се направи за опазване на психичното
Коментари Харесай

ООН призова за повече мерки за опазване на психичното здраве на работното място


Много повече би трябвало да се направи за запазване на психологичното здраве на работното място, прикани Организация на обединените нации в два документа с насоки в тази сфера, представени от Агенция Франс Прес.  

Агенциите на Организация на обединените нации за здравето и за труда разгласиха препоръки по какъв начин най-добре да се предотвратят рисковете за психологичното здраве на работното място. В тях също по този начин се предизвестява, че психологическият стрес коства скъпо както на хората, по този начин и на обществото.

Изчислява се, че 12 милиарда работни дни се губят всяка година заради меланхолия и тревога, което коства на международната стопанска система близо един трилион щатски $, оповестиха Световната здравна организация (СЗО) и Международната организация на труда (МОТ).

" Време е да се съсредоточим върху пагубния резултат, който работата може да има върху психологичното ни здраве ", споделя ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в публикувано изказване.

" Благосъстоянието на индивида е задоволителна причина да действаме, само че влошеното психологично здраве също може да има изтощително влияние върху представянето и продуктивността на индивида. "

Здравната организация на Организация на обединените нации предизвести през юни, че съвсем един милиард души по света са живели с психологично разстройство преди пандемията от КОВИД-19, която доста е влошила обстановката. 

Хората в трудоспособна възраст са изключително наранени, като един от шест души страда от психологично разстройство във всеки един миг, споделят от СЗО.

" Цифрите са тревожни ", съобщи пред публицисти Манал Ази от МОТ.

Самото работно място постоянно е причина за проблеми с психологичното здраве, предизвестяват двете организации.

В новия си отчет, съдържащ 13 насоки за това по какъв начин да се противодейства на казуса, СЗО акцентира, че нездравословните или неприятни условия на труд, изострените взаимоотношения на работното място и безработицата " могат доста да допринесат за утежняване на психологичното здраве или да влошат съществуващите психологични положения ".

Работното място може също да ускори по-широки проблеми, които въздействат отрицателно върху психологичното здраве, като  дискриминация по пол, възраст, етническа принадлежност, полова ориентировка и увреждане, показва още СЗО.

Новите насоки включват също ограничения за ръководство на напрежението при служащите, в това число внимание и физическа интензивност, добавя Българска телеграфна агенция.

СЗО и МОТ разгласиха също взаимни препоръки и на практика тактики за държавни управления, работодатели, служащи и техните организации за отбрана на психологичното здраве.

" Тъй като хората прекарват огромна част от живота си в работа, безвредната и здравословна среда е от решаващо значение ", се споделя в изказването ръководителят на МОТ Гай Райдър.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР