Много повече мъже, отколкото жени, печелят финансиране за проекти по

...
Много повече мъже, отколкото жени, печелят финансиране за проекти по
Коментари Харесай

Мъжете печелят повече проекти по Програмата за развитие на селските райони

Много повече мъже, в сравнение с дами, печелят финансиране за планове по Програмата за развиване на селските региони.

Анализът на претендентите за финансиране по известната мярка 4,1 за вложения в аграрни стопанства сочи, че планове по нея са подали 174 мъже и 68 дами.  40% от завършените контракти са с мъже, а с дами са 15% от договорите. Мъжете по тази мярка са усвоили 11,33 млн. евро - 21% от изплатената финансова награда, до момента в който при дамите тези цифри са 6,89 млн. евро, или 13% от изплатените средства.

Същият дисбаланс се следи и на европейско равнище - дамите са се възползвали доста по-слабо от мъжете от другите принадлежности за финансиране в земеделието. Само 19% са дамите от всички бенефициенти на средства за рационализация на земеделските стопанства, едвам 33% е дамското наличие измежду претендентите по ограниченията за диверсификация. Европейска комисия и страните членки на Европейски Съюз би трябвало да предизвикват стратегиите за подкрепяне на дамите в селските региони, като им подсигуряват почтена работа със обективни заплати в селското стопанство, показват създателите на отчет за дамите и ролята им в селските региони, създаден от Комисията по земеделие и развиване на селските региони и Комисията по правата на дамите и равенството сред половете към Екологичен потенциал.

И въпреки че има хиляди дами, които са бизнесмени, притежатели на земя, на поземлен бизнес, научни служащи, фермери и новатори, те срещат съществени компликации в намирането на работа в селските региони, както и при основаването на своя плантация. На дамите се дължи 53,8% от работата на повърхностен работен ден и 30,8% от целодневния труд в аграрния бранш, показват докладчиците Марияна Петир и Мария Лидия Сенра Родригез.

Жените в Европа способстват за производството на селскостопанска продукция, полагайки " незабележим труд " като съпруги и членове на фамилиите на фермери. Официално единствено 30% от земеделските стопанства в Европейски Съюз се ръководят от дами, се показва в отчета на двете комисии. Останалите дами са класифицирани като брачна половинка на притежателя. Името на мъжа фермер стои по банкови документи, при регистрация за дотации, той съставлява фермата в границите на сдружения и групи производители. Това слага дамите фермери в уязвимо и неравностойно състояние, без права за отпуск по болест или майчинство, се споделя в отчета.

В някои страни от Европейски Съюз, измежду които и България, се задълбочават разликите в заплащането на дамите и мъжете в аграрния бранш. Жените работят с 13 часа седмично повече от мъжете фермери съгласно Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (FAO). Те създават повече от половината храна в света. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР