Много повече хора по света от обикновено наскоро успяха да

...
Много повече хора по света от обикновено наскоро успяха да
Коментари Харесай

Пригответе се: Възможни са много силни магнитни бури и сияния, слънцето достига максималната си активност

Много повече хора по света от нормално неотдавна съумяха да видят с просто око северното и южното зарево.

Това извънредно събитие беше провокирано от доста мощна слънчева стихия, която повлия на придвижването на магнитното поле на Земята, написа Science Alert.

Слънцето доближава оптималната си интензивност в границите на 11-годишен цикъл. Това значи, че можем да чакаме по-експлозивни изхвърляния на частици.

При подобаващи условия те в последна сметка генерират красивите полярни сияния в небето, както и геомагнитните стихии, които могат да повредят инфраструктурата, като да вземем за пример електропреносните мрежи и орбиталните спътници.

Северното и южното зарево нормално са лимитирани до доста високи и доста ниски географски ширини. Високоенергийните частици от Слънцето се насочват към Земята, направлявани от слънчевото магнитно поле. Те се придвижват върху магнитното поле на Земята в развой, прочут като наново свързване.

След това тези в действителност бързи и горещи частици спринтират по линиите на земното магнитно поле - посоката на силата на магнита - до момента в който не се ударят в неутрална, студена атмосферна парченце като О2, водород или азот. В този миг част от силата се губи и това нагрява локалната среда.

Атмосферните частици обаче не обичат да бъдат енергийни, по тази причина освобождават част от тази сила във забележимия светлинен диапазон. В взаимозависимост от това, кой детайл е прекомерно парещ, ще видите друг набор от дължини на вълните - и затова цветове - излъчени във забележимата светлина на електромагнитния набор.

Това е източникът на полярните сияния, които можем да следим на високи географски ширини, а по време на мощни слънчеви събития - и на по-ниски географски ширини.

Синьото и лилавото в полярното зарево идват от азота, а зеленото и аленото - от кислорода. Този характерен развой се случва непрекъснато, само че защото магнитното поле на Земята има форма, сходна на бар магнит, зоната, която се зарежда с сила от постъпващите частици, е на доста високи и ниски географски ширини (Арктическия кръг или Антарктида като цяло).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР