Много популярни услуги се оказаха временно недостъпниГрешка в конфигурацията на

...
Много популярни услуги се оказаха временно недостъпниГрешка в конфигурацията на
Коментари Харесай

Как една компания изключи половината интернет

Много известни услуги се оказаха краткотрайно недостъпни

Грешка в конфигурацията на Cloudflare аргументи световен срив на интернет услугите
(снимка: CC0 Public Domain)

Грандиозен срив претърпя интернет в края на седмицата. Много уеб сайтове и известни услуги по света внезапно станаха недостъпни. Проблемът пристигна от американската компания Cloudflare.

Засегнати бяха известни услуги като чата Discord, сървърите Riot Games и Destiny, платформата Patreon, Feedly и стотици други. Дори уебсайтът на DownDetector, който разрешава следене на неточности и спирания на разнообразни услуги в действително време, беше недосегаем.

Американската компания Cloudflare се оказа виновникът за прекъсване на „ половината интернет ”. Тя е профилирана, наред с други неща, в даване на DNS сървъри, отбрана от DDoS офанзиви и сигурен достъп до уеб запаси.

Структурата на Cloudflare претърпя срив и всички услуги, които разчитат на DNS от компанията, също бяха „ изключени ” от мрежата. Екипът на Cloudflare реагира бързо на обстановката и поправя грешката. Някои услуги обаче не престават да работят от време на време, като постоянно дават неточности с достъпа.

Cloudflare отхвърли слуховете, че казусът е зародил вследствие на хакерска атака. Всъщност повода е неточност в конфигурацията на опорната автомагистрала. По-конкретно, чиновници на компанията погрешно са актуализирали настройка на рутер в Атланта при решение на различен проблем в мрежовия сегмент от Нюарк до Чикаго.
още по тематиката
В резултат на грешката, целият трафик стартира да минава през Атланта, което, естествено, докара до претоварване на рутера.

Спирането на системата продължи 27 минути и трафикът спадна с 50%, само че не беше наранена цялата мрежа на Cloudflare, а единствено някои райони, включително Лондон, Амстердам, Франкфурт, Париж, Стокхолм, Сао Пауло, Москва, Санкт Петербург, Далас, Сиатъл, Лос Анджелис, Чикаго, Вашингтон, Атланта и други

Междувременно, от управлението на Cloudflare оповестиха публично, че всички системи към този момент са възобновени.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР